În Donbas este „iadul”, afirmă Zelenski, pe fondul intensificării presiunilor Rusiei

Regiunea industrială ucraineană Donbas, centrul recentelor ofensive ruse, a fost distrusă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce unele dintre cele mai bogate ţări din lume s-au angajat să susţină Kievul cu miliarde de dolari, relatează Reuters.

1612 afișări
Imaginea articolului În Donbas este „iadul”, afirmă Zelenski, pe fondul intensificării presiunilor Rusiei

În Donbas este „iadul”, afirmă Zelenski, pe fondul intensificării presiunilor Rusiei

De când s-a îndepărtat de capitala Ucrainei, Rusia foloseşte artileria şi blindatele pentru a încerca să captureze mai mult teritoriu în Donbas, format din zonele Doneţk şi Luhansk, pe care Moscova le revendică în numele separatiştilor.

"Ocupanţii încearcă să exercite şi mai multă presiune. Acolo este un iad - şi nu este o exagerare", a declarat Zelenski într-o alocuţiune de joi seara.

"(Există) lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra oraşelor din centrul Ucrainei. Donbasul este complet distrus", a spus el.

Moscova îşi numeşte invazia o "operaţiune militară specială" pentru a scăpa Ucraina de fascişti, o afirmaţie despre care Kievul şi aliaţii săi occidentali spun că este un pretext nefondat pentru un război neprovocat.

În timp ce invazia se apropie de împlinirea a trei luni, Senatul american a aprobat un nou ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cel mai mare pachet de ajutor american de până acum.

Grupul celor şapte naţiuni bogate a convenit, de asemenea, să ofere Ucrainei 18,4 miliarde de dolari. Ucraina a declarat că banii vor accelera victoria asupra Rusiei şi sunt la fel de importanţi ca "armele pe care le furnizaţi".

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat reporterilor: "Mesajul a fost: "Suntem alături de Ucraina. Ne vom uni cu resursele de care au nevoie pentru a trece peste asta'".

Casa Albă lucrează pentru a oferi rachete avansate anti-navă luptătorilor ucraineni pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Rusia că foloseşte alimentele ca armă, ţinând "ostatice" proviziile nu doar pentru ucraineni, ci şi pentru milioane de oameni din întreaga lume. Războiul a dus la creşterea preţurilor globale la cereale, uleiuri de gătit, combustibil şi îngrăşăminte.

Într-un alt semn al acţiunii occidentale care afectează economia rusă, cinci vicepreşedinţi străini ai Rosneft din Rusia au demisionat din cauza sancţiunilor UE care interzic cetăţenilor europeni sau ruşilor care locuiesc în UE să lucreze la compania petrolieră.

UE a declarat că analizează modalităţile de utilizare a activelor îngheţate ale oligarhilor ruşi pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei, în timp ce Statele Unite nu au exclus o eventuală aplicare de sancţiuni asupra ţărilor care cumpără petrol rusesc.

Dar diviziunile din cadrul NATO sunt, de asemenea, vizibile, Turcia opunându-se aderării Suediei şi Finlandei la alianţă. Ankara acuză cele două state nordice că adăpostesc militanţi kurzi, dar preşedintele american Joe Biden şi liderii europeni au declarat că sunt încrezători că preocupările Turciei pot fi soluţionate.

Biden, care i-a primit la Casa Albă pe premierul suedez Magdalena Andersson şi pe preşedintele finlandez Sauli Niinisto, a declarat reporterilor: "Cred că vom fi în regulă."

Niinisto a declarat că Finlanda se va angaja să asigure securitatea Turciei, adăugând: "Nu vom avea probleme: "Condamnăm terorismul în toate formele sale şi suntem angajaţi activ în combaterea acestuia".

Săptămâna trecută, Rusia şi-a asigurat cea mai mare victorie de la începutul invaziei, Kievul anunţând că a ordonat garnizoanei sale dintr-o oţelărie din Mariupol să se retragă, după un asediu îndelungat.

Cu toate acestea, forţele ruse au fost respinse de la periferia celui de-al doilea oraş ca mărime, Harkov. Ucraina afirmă că a recucerit 23 de aşezări din apropierea Harkovului în ultimele două săptămâni.

În Mariupol, rezultatul final al celei mai sângeroase bătălii din Europa din ultimele decenii a rămas neclar, existând incertitudini cu privire la soarta a sute de apărători ucraineni.

Moscova a declarat joi că 1.730 de luptători ucraineni s-au predat până în prezent, dintre care 771 în ultimele 24 de ore.

Oficialii ucraineni, care au discutat un schimb de prizonieri, au refuzat să comenteze, spunând că ar putea pune în pericol eforturile de salvare.

Joi târziu, Sviatoslav Palamar, adjunctul şefului Regimentului Azov care apără oţelăria, a publicat o înregistrare video de 18 secunde în care a declarat că el şi alţi comandanţi se află încă pe teritoriul uzinei.

"O anumită operaţiune este în desfăşurare, ale cărei detalii nu le voi dezvălui", a spus el.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, cu sediul în Elveţia, a declarat că a înregistrat sute de prizonieri de la uzină, deţinuţi în prezent de Rusia, dar nu a oferit un număr precis.

Liderul separatiştilor susţinuţi de Rusia care controlează zona a declarat că aproape jumătate dintre luptători au rămas în interiorul oţelăriei. Răniţii au primit tratament medical, în timp ce cei care erau apţi au fost duşi într-o colonie penală şi sunt trataţi bine, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ucraina,
război,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici