În pragul unei revoluţii. Protestatarii au ocupat sediul guvernului din Kârgâzstan şi l-au eliberat din închisoare pe fostul lider liber Atambayev

  • Proteste în Kârgâzstan după alegerile parlamentare.
  • Cele două partide care au câştigat votul de duminică îl susţin pe actualul preşedinte şi sunt ostile faţă de predecesorul său. Dar ambele sunt acuzate de opoziţie de fraudarea votului.
  • Protestatarii au pătruns în noapte de luni spre marţi în sediul guvernului şi Comitetului Naţional de Securitate şi l-au eliberat pe fostul preşedinte din custodie, au declarat site-urile de ştiri locale.
  • Ţara din Asia Centrală cu o populaţie de 6,5 milioane, care este strâns aliată cu Rusia, are o istorie politică volatilă. În ultimii 15 ani, doi dintre preşedinţii săi au fost doborâţi de revolte.
2460 afișări

Preşedintele Sooronbai Jeenbekov a descris acţiunile protestatarilor ca o încercare a unor forţe politice de a prelua puterea în mod ilegal, dar a declarat că autorităţile nu exclud organizarea unui alt vot, întrucât mitingurile s-au extins în mai multe oraşe din ţară, realtează Reuters.

Protestatarii au cerut anularea rezultatelor votului. Comisia Electorală Centrală a declarat marţi că va lua în considerare solicitarea lor, a raportat site-ul de ştiri locale 24.kg.

O mulţime de aproximativ 2.000 de oameni a forţat clădirea din apropiere a Comitetului Naţional de Securitate, unde fostul preşedinte Almazbek Atambayev a fost închis.

Filmările postate pe reţelele de socializare l-au arătat pe Atambayev, în vârstă de 64 de ani, salutând protestatari după ce a părăsit închisoarea, unde ispăşea o condamnare de 11 ani pentru rolul său în eliberarea ilegală a unui şef al mafiei.

Atambayev a fost odată apropiat de succesorul său, Jeenbekov, dar prietenia dintre ei a căzut la scurt timp după ce Jeenbekov a câştigat alegerile din 2017.

Ambii bărbaţi sunt priviţi ca aliaţi loiali ai Rusiei.

Grupurile de opoziţie au preluat şi alte clădiri, inclusiv primăria. Mai mulţi guvernatori provinciali au demisionat, potrivit rapoartelor mass-media locale.

O persoană a fost ucisă şi 590 rănite în ciocnirile de peste noapte, a spus guvernul. Jeenbekov a declarat marţi că a ordonat forţelor de securitate să nu folosească arme de foc şi „să nu verse sânge”, relatează Al Jazeera.

Presa locală a raportat că mitingurile au reînceput marţi în mai multe centre provinciale, majoritatea anti-guvernamentale, în timp ce susţinătorii lui Jeenbekov s-au adunat în sudul oraşului Osh, unde fratele său Asylbek Jeenbekov a cerut unitate şi ordine.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici