Înalt nivel de activitate nucleară în Coreea de Nord, potrivit imaginilor prin satelit

Un nivel ridicat de activitate a fost detectat cu ajutorul imaginilor prin satelit la principalul complex nuclear al Coreei de Nord, potrivit organizaţiei americane 38 North-United.

879 afișări
Imaginea articolului Înalt nivel de activitate nucleară în Coreea de Nord, potrivit imaginilor prin satelit

FOTO Pleiades NEO © Airbus DS 2023

Reactorul de 5 MWe continuă să funcţioneze, iar construcţia unei clădiri de sprijin suplimentare în jurul Reactorului Experimental de Apă Uşoară (ELWR) a început. Mai mult, au fost detectate descărcări de apă care ar putea fi asociate cu testarea sistemului de răcire al ELWR. Aceasta nu este prima dată când au fost observate descărcări de apă provenind de la ELWR în ultimii câţiva ani, dar poate indica faptul că reactorul este aproape de finalizare, potrivit www.38north.org/

În plus, a început o nouă construcţie în jurul zonei Uzina de îmbogăţire a uraniului (UEP), probabil menită să extindă capacităţile de conversie a uraniului. Împreună, aceste evoluţii par să reflecte directiva recentă a lui Kim Jong Un de a creşte producţia de material fisionabil a ţării pentru a-şi extinde arsenalul de arme nucleare.

Imaginile din satelit din 17 martie au dezvăluit fundaţia unei noi clădiri care măsoară aproximativ 42 de metri pe 15 metri. Fundaţia pare să aibă aproximativ 20 de camere la etajul de bază. Având în vedere locaţia sa, această clădire va îndeplini probabil o funcţie administrativă, cum ar fi găzduirea personalului suplimentar necesar pentru operarea reactorului sau furnizarea de spaţii de cercetare şi inginerie.

Construcţia clădirii a început în februarie într-un spaţiu folosit anterior ca zonă de amenajare a materialelor de construcţie şi este a doua clădire administrativă nouă care a fost construită în apropierea clădirii de inginerie - prima a fost finalizată în decembrie 2022.

Împreună, noua construcţie şi această recentă descărcare de apă par să sugereze că ELWR se apropie de o tranziţie la starea operaţională.

Reactorul de 5 MWe funcţionează din iulie 2021. Pe baza campaniilor de iradiere din 2003-2007 şi 2013-2018, probabil că se apropie de punctul de descărcare a combustibilului uzat şi realimentare. Cu toate acestea, se pare că există noi lucrări de construcţie în curs de desfăşurare la clădirea de depozitare a combustibilului uzat a reactorului, care ar putea împiedica o descărcare de combustibil pe termen scurt.

 

 

În imaginile din 3 martie, se observă scurgeri de apă provenind dintr-o conductă care se varsă în râul Kuryong la aproximativ 75 de metri sud de casa de pompe a ELWR. Aceasta nu este prima dată când se detectează descărcarea de apă în jurul ELWR, dar sugerează că unele activităţi au loc în interiorul reactorului însuşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici