Încă o „lovitură” pentru România. Comisia Europeană a aprobat aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen

Comisia Europeană a aprobat aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen, la şase ani după ce statul din Balcani a devenit membru al Uniunii Europene, informează Euronews.

6635 afișări
Imaginea articolului Încă o „lovitură” pentru România. Comisia Europeană a aprobat aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen

Încă o „lovitură” pentru România. Comisia Europeană a aprobat aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen

Astfel, după patru ani de evaluări, Comisia a ajuns la concluzia că Zagrebul îndeplineşte toate condiţiile pentru a face parte din Schengen. Printre condiţiile impuse statelor membre pentru aderarea la Schengen se numără securizarea frontierelor, un subiect delicat la nivel european după 2015, ca urmare a crizei refugiaţilor.

„Spaţiul Schengen vine cu libertăţi şi privilegii, dar şi cu mari responsabilităţi”, a spus comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos. „Aderarea Croaţiei, dar şi a Bulgariei şi României este importantă, date fiind provocările de securitate şi migraţie din ziua de azi”, a adăugat oficialul.

Euronews notează că decizia Comisiei Europene poate fi privită ca o „lovitură” pentru România şi Bulgaria, ţări care deşi au aderat la Uniunea Europeană cu şase ani înaintea Croaţiei, încă nu au primit undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen.

„Pentru Croaţia nu este doar o satisfacţie. Este un angajament. Trebuie să lucrăm pentru a depăşi problemele cu care ne confruntăm”, a declarat europarlamentarul croat Tonino Picula.

Cu toate acestea, nu toţi membrii Parlamentului European sunt de acord cu decizia Comisiei. „Sunt dezamăgită. Cred că este o decizie politică şi regret că nu putem discuta subiectul cu noua Comisie. Nu avem un Spaţiu Schengen funcţional în acest moment. Această decizie este greşită”, a declarat socialista Tanja Fajon, europarlamentar din Slovenia. De altfel, Slovenia s-a opus în repetate rânduri aderării Croaţiei la Schengen.

După recomandarea Comisiei Europene, Croaţia va putea intra oficial în Spaţiul Schengen doar după ce toate statele membre vor aproba aderarea.

Taguri:
croaţia,
schengen,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici