"Încetaţi să luptaţi, începeţi să vorbiţi", îi îndeamnă Ban Ki-moon pe israelieni şi palestinieni

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a îndemnat marţi pe israelieni şi pe plastinieni să depună armele şi să înceapă negocieri pentru ca sângerosul conflict din Fâşia Gaza să înceteze.

189 afișări
Imaginea articolului "Încetaţi să luptaţi, începeţi să vorbiţi", îi îndeamnă Ban Ki-moon pe israelieni şi palestinieni

Ban Ki-moon (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Mesajul meu către israelieni şi palestinieni este acelaşi: «Încetaţi să luptaţi, începeţi să vorbiţi. Atacaţi la rădăcină cauzele conflictului, pentru ca să nu ne aflăm în aceeaşi situaţie peste şase luni sau un an»", a declarat Ban Ki-moon într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

El a îndemnat gruparea islamistă palestiniană Hamas şi pe aliaţii acesteia să înceteze "imediat" tirurile de rachete asupra Israelului, dar nu a menajat nici autorităţile israeliene.

"Condamnăm cu putere atacurile cu rachete. Ele trebuie să înceteze imediat", a subliniat secretarul general al ONU, recunoscând "preocuparea legitimă şi dreptul (Istraelului) de a se apăra şi de a-şi apăra cetăţenii".

Dar "trebuie să abordăm problemele de fond, mai ales recunoaşterea reciprocă, ocupaţia, disperarea şi negarea demnităţii (palestinienilor), pentru ca oamenii să nu mai simtă nevoia să recurgă la violenţă pentru a-şi exprima suferinţele", a subliniat Ban Ki-moon.

"Acţiunea militară nu va asigura stabilitatea şi securitatea Israelului pe termen lung", a insistat secretarul general al ONU, îndemnând autorităţile israeliene să dea dovadă de o "reţinere maximă" în vederea limitării numărului victimelor civile în Fâşia Gaza.

La rândul lui, Netanyahu a repetat poziţia oficială a Guvernului şi a îndemnat lumea să facă la fel, şi anume să considere mişcarea islamistă Hamas ca vinovată de sutele de civili omorâţi de către militari israelieni în cele două săptămâni ale operaţiunii "Limita de Protecţie" în Fâşia Gaza.

"Comunitatea internaţională trebuie să recunoască Hamasul ca vinovat de creşterea (numărului) atacurilor sale oarbe (...), de utilizarea civililor palestinieni ca scuturi umane şi de faptul că-i pune în mod voit în pericol", a spus el.

"Poporul din Fâşia Gaza este victima regimului brutal al Hamas", a mai apreciat Netanyahu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici