Închisoare pe viaţă pentru avort - proiect de lege în statul Utah

Un proiect de lege propus în statul american Utah, care ar putea aduce procese penale şi pedepse care pot merge până la închisoarea pe viaţă pentru femeile care suferă întreruperi de sarcină, a scandalizat deja feministele şi organizaţiile de drepturile omului din SUA, relatează The Independent.

153 afișări
Imaginea articolului Închisoare pe viaţă pentru avort - proiect de lege în statul Utah

Închisoare pe viaţă pentru avort - proiect de lege în statul Utah

Adoptat cu o majoritate covârşitoare de ambele tabere politice din legislativul statului Utah la Salt Lake City, la începutul acestui an, proiectul aşteaptă să fie promulgat de guvernatorul republican al statului, Gary Herbert.

Nu este deloc clar dacă această controversă din ce în ce mai mare pe tema actului propus va încetini sau chiar împiedica promulgarea, scriu jurnaliştii de la The Independent.

Principala modificare adusă de lege în statul în care mormonii sunt majoritari este posibilitatea cercetării penale a femeilor care recurg la mijloace ilegale de întrerupere de sarcină.

Actul normativ cuprinde însă şi o prevedere conform căreia femeile găsite vinovate de un act "intenţionat, conştient sau neglijent" care duce la o pierdere de sarcină pot atrage acuzaţia de crimă.

Opozanţii proiectului spun că printre actele despre care legea vorbeşte se pot regăsi situaţii precum băutul unui pahar de vin în plus, mersul pe un trotuar îngheţat sau schiatul.

Actul normativ controversat a apărut ca răspuns la cazul unei tinere de 17 ani, însărcinate în luna a şaptea, care a plătit cu 150 de dolari un bărbat pentru ca acesta să o bată, sperând că agresiunea va duce la întreruperea sarcinii.

Copilul s-a născut, în ciuda planului celor doi, iar agresorul plătit se află deja după gratii, însă autorităţile din Utah au constatat că nu au nicio bază legală pentru a o condamna pe tânără.

Eforturile de ultim moment de eliminare din text a referirii la acte "neglijente" au eşuat, fiind astfel alimentate temerile cum că actul normativ va deveni unul imposibil de aplicat şi care, în plus, ar deveni o ameninţare la drepturile fundamentale ale femeilor.

Potrivit statisticilor, între 15 şi 20 la sută din sarcinile recunoscute ajung la o întrerupere.

"Se creează aşadar o lege prin care orice femeie însărcinată care are o întrerupere de sarcină poate deveni cercetată penal şi găsită vinovată de crimă", a declarat Missy Bird, directorul unei fundaţii din statul Utah, membru al organizaţiei naţionale care susţine dreptul la avort.

Temerile criticilor sunt crescute de asemenea şi din cauza faptului că actul nu exceptează de la sancţiuni femeile care suferă abuzuri casnice sau care au dependenţă faţă de diferite substanţe. Ei se întreabă, de exemplu, ce s-ar întâmpla în situaţia ipotetică a unei femei care rămâne cu partenerul ei în ciuda faptului că este supusă unor abuzuri şi, într-un episod violent, pierde sarcina.

Rămânerea ei în relaţia cu bărbatul violent ar putea oare constitui, în sensul legii, un comportament neglijent?

Avortul rămâne o prolemă intens dezbătută în Statele Unite, unde, cu câteva restricţii, este legal de la celebrul caz Roe contra Wade, tranşat de Curtea Supremă în 1973.

Utah este însă un stat american obişnuit cu criticile din partea vecinelor mai liberale pe tema modului de viaţă conservator al locuitorilor şi pentru reglementările sale diferite, care se întind de la legalizarea portului de arme în campusurile universitare şi până la limitele stricte în ceea ce priveşte vânzarea de alcool.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici