Incident electric la complexul nuclear Natanz din Iran

  • O problemă în alimentarea cu energie electrică a provocat duminică un incident la complexul nuclear subteran din Natanz.
  • Cu o zi în urmă, Teheranul a pus în funcţiune noi centrifuge avansate de îmbogăţire a uraniului, anunţă Reuters.
1037 afișări
Imaginea articolului Incident electric la complexul nuclear Natanz din Iran

Incident electric la complexul nuclear Natanz din Iran

„Incidentul nu a provocat victime sau contaminare", a declarat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran, Behrouz Kamalvandi, adăugând că „electricitatea a fost afectată la instalaţia Natanz", care este situată în deşertul din provincia centrală Isfahan.

Natanz este elementul central al programului iranian de îmbogăţire a uraniului şi este monitorizat de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

„Cauza acestui incident este în curs de anchetă", a declarat Kamalvandi agenţiei de ştiri iraniene Fars.

În iulie anul trecut, un incendiu a izbucnit la instalaţia Natanz, guvernul spunând că este o încercare de sabotare a programului nuclear. În 2010, virusul de computer Stuxnet, despre care se crede că a fost dezvoltat de Statele Unite şi Israel, a fost folosit pentru a ataca Natanz.

Teheranul şi Washingtonul au încercat să reînvie acordul nuclear iranian din 2015 cu marile puteri, după ce fostul preşedinte american Donald Trump l-a abandonat în urmă trei ani. Trump a reimpus sancţiunile care au asupra Republicii Islamice şi a adăugat multe altele.

Ca reacţie la sancţiunile SUA, Iranul a încălcat multe restricţii impuse de acord. Cele două naţiuni au prezentat poziţii dure la discuţiile indirecte de la Viena de săptămâna trecută.

Preşedintele Hassan Rouhani a reiterat sâmbătă angajamentul Iranului faţă de neproliferarea nucleară, în timp ce supraveghea punerea în funcţiune a instalaţiilor avansate de la uzina de la Natanz, pentru a marca Ziua Naţională a Tehnologiei Nucleare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici