Incident la ceremonia "Sâmbetei luminii" la Bazilica Sfântului Mormânt de la Ierusalim

Mii de pelerini au participat la ceremonia tradiţională a "Sâmbetei luminii" de Paştele ortodox, sâmbătă, în Bazilica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, unde un oficial ONU de rang înalt a denunţat un incident, în condiţii de supraveghere puternică din partea poliţiei.

529 afișări
Imaginea articolului Incident la ceremonia "Sâmbetei luminii" la Bazilica Sfântului Mormânt de la Ierusalim

Incident la ceremonia "Sâmbetei luminii" la Bazilica Sfântului Mormânt de la Ierusalim (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit poliţiei israeliene, zeci de mii de cedincioşi au venit la Sfântul Mormânt unde, potrivit tradiţiei creştine, Isus a fost crucificat, pus în mormânt şi a înviat.

Toate căile de acces în Oraşul Vechi au fost închise timp de mai multe ore, cu excepţia Porţii Damasc, prin care mulţimea de pelerini a pătruns cu dificultate.

Acest dispozitiv a obligat numeroşii credincioşi să aştepte în afara zidurilor Oraşului Vechi, în sectorul cu populaţie majoritar arabă a Oraşului Sfânt, ocupat şi anexat de către Israel.

Un eveniment important pentru creştinismul oriental, acest rit milenar - simbolul eternităţii, păcii şi înnoirii - a fost urmărit, într-o biserică supraaglomerată, ca în fiecare an, luată cu asalt de către pelerini, majoritatea din Europa de Est, dar şi de către comunitatea arabă ortodoxă din Ţara Sfântă.

Acest ritual a avut loc prima dată în secolul al IV-lea.

Pelerinii s-au înghesuit să ia lumină care, transmisă din lumânare în lumânare, a parcurs străzile Oraşului Sfânt.

"Focul sacru" sau "focul nou" a fost purtat ulterior, în procesiune, către Betleem (Cisiordania), locul de naştere al lui Isus potrivit tradiţiei, iar o flacără a fost transportată la bordul unui avion către Grecia şi ţările ortodoxe.

Majoritatea creştinilor din Ţara Sfântă sunt de rit greco-ortodox.

Sfântul Mormânt este administrat de către şase biserici creştine - grecii ortodocşi, catolicii de rit latin, armenii apostolici, copţii egipteni, siriacii ortodocşi şi etiopienii ortodocşi. Fiecare biserică deţine controlul asupra unei părţi atent delimitate din clădire.

Ortodocşii şi protestanţii sărbătoresc Paştele şi învierea lui Isus duminică, potrivit tradiţiei creştine.

Coordonatorul special ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu Robert Serry a denunţat un "incident" în cursul procesiunii.

"Coordonatorul special şi alţi demnitari din cadrul corpului diplomatic au asistat la o procesiune pascală la Poarta Nouă (a Oraşului Vechi), la Sfântul Mormânt, la invitaţia comunităţii palestinienilor creştini", a anunţat Serry într-un comunicat.

"Procesiunea a fost oprită la al patrulea punct de control (de către poliţia israeliană), înainte de intrarea în curtea din faţa bisericii. În pofida asigurărilor date comunităţii creştine palestiniene de la Ierusalim cu privire la accesul liber în Biserica Sfântului Mormânt cu ocazia sărbătorilor pascale, poliţia israeliană a refuzat această intrare, afirmând că a primit ordin (în acest sens). La finalul unei confruntări tensionate, mulţimea furioasă şi-a croit drum" în clădire, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe Yigal Palmor a catalogat drept "straniu" comunicatul lui Robert Serry despre un "non-eveniment".

Palmor a subliniat că sărbătorile pascale s-au desfăşurat "paşnic", mulţumită "muncii poliţiei de la Ierusalim, care a gestionat evenimentul cu profesionalismul şi sensibilitatea necesare pentru reglarea deplasării mulţimii şi asigurării securităţii participanţilor" la ceremonii.

"Declaraţia domnului Serry este, putem spune, cel puţin o lipsă de discernământ", a adăugat purtătorul de cuvânt israelian, referindu-se la reprezentantul ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici