INCIDENT Turcia - Rusia. Pilotul salvat: Avionul militar rus era în spaţiul Siriei. Turcia nu a lansat niciun avertisment

Pilotul militar rus recuperat din Siria afirmă că avionul de vânătoare era în Siria şi că Turcia nu a lansat niciun avertisment, relatează BBC News online.

34444 afișări
Imaginea articolului INCIDENT Turcia - Rusia. Pilotul salvat: Avionul militar rus era în spaţiul Siriei. Turcia nu a lansat niciun avertisment

INCIDENT Turcia - Rusia: Unul dintre piloţii avionului rus doborât de aviaţia turcă a fost salvat (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

"Avionul nu era în niciun caz în spaţiul aerian turc", a declarat căpitanul Konstantin Murahtin, recuperat din Siria după doborârea avionului militar rus.

Unul dintre piloţii avionului rus de vânătoare doborât marţi de aviaţia turcă a fost găsit teafăr de echipele de căutare şi adus la baza aeriană rusă Hmeymim, din Siria, a anunţat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de Sputnik.

"Operaţiunea de salvare s-a încheiat cu succes. Pilotul este înapoi la baza noastră aeriană. El este teafăr şi nevătămat", a declarat Şoigu, în cadrul unei reuniuni la Ministerul Apărării.

Ministrul a menţionat că operaţiunea a durat 12 ore şi le-a mulţumit "tuturor oamenilor care şi-au riscat (vieţile) lucrând pe tot parcursul nopţii".

"I-am raportat acest succes comandantului suprem (preşedintele rus Vladimir Putin). El mi-a cerut să le mulţumesc tuturor membrilor personalului care au participat la această operaţiune", a declarat Şoigu.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu corpul celuilalt pilot militar rus, omorât de insurgenţi sirieni de etnie turcă.

Vladimir Putin a precizat că pilotul ucis în Siria va fi decorat postum cu Steaua Eroului. Pilotul salvat va fi de asemenea decorat. "Pilotul este în siguranţă şi (...) se află deja la baza aeriană. El şi restul echipei de salvare vor fi decoraţi", a subliniat liderul rus.

Armata turcă a doborât, marţi dimineaţă, un avion de vânătoare rus, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara susţine, fără dovezi, că avionul rus ar fi pătruns în spaţiul aerian turc. Moscova respinge acuzaţiile. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, dar o grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria anunţase că au fost împuşcaţi mortal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici