INCIDENT Turcia - Rusia: Preşedintele Vladimir Putin ordonă sancţiuni împotriva Turciei. Ce prevede decretul semnat de preşedintele rus

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus sâmbătă sancţiuni împotriva Turciei, după ce forţele aeriene turce au doborât marţi un avion rus de război, relatează AP în pagina electronică.

38699 afișări
Imaginea articolului INCIDENT Turcia - Rusia: Preşedintele Vladimir Putin ordonă sancţiuni împotriva Turciei. Ce prevede decretul semnat de preşedintele rus

Putin ordonă sancţiuni împotriva Turciei (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Decretul a fost publicat sâmbătă pe site-ul Kremlinului, la câteva ore după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat regretul faţă de incident, afirmând că ţara sa este "cu adevărat întristată" şi şi-ar dori ca acest lucru să nu se fi întâmplat niciodată.

În decret sunt prevăzute un embargo asupra anumitor bunuri şi interzicerea prelungirii contractelor de muncă ale turcilor care lucrează în Rusia. Însă nu se precizează ce bunuri sunt vizate de embargo şi nu sunt oferite detalii. Dar este dispusă, de asemenea, încetarea zborurilor charter din Rusia în Turcia şi vânzarea de către turoperatori ruşi a oricăror pachete de vacanţă care includ sejururi în Turcia.

Erdogan şi-a exprimat sâmbătă, pentru prima dată, regretul faţă de incidentul de marţi, în care avioane de vânătoare de tip F-16 au doborât bombardierul rusesc de tip Su-24 pentru că a încălcat spaţiul aerian al Turciei, după ce a fost avertizat în numeroase rânduri să-şi schimbe cursul. A fost pentru prima dată într-o jumătate de secol când un stat membru NATO a doborât un avion militar rusesc, un incident care a declanşat o reacţie dură din partea Moscovei.

"Suntem cu adevărat întristaţi de acest incident", a declarat Erdogan. "Dorim ca acest lucru să nu se fi întâmplat, dar din nefericire s-a întâmplat. Sper să nu se mai întâmple", a adăugat el.

Adresându-se unor susţinători la Balikesir, Erdogan a subliniat că niciuna dintre cele două ţări nu ar trebui să permită ca incidentul să degenereze şi să ia o formă distrugătoare, care ar conduce la "consecinţe triste".

El şi-a reiterat îndemnul la o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, în marja Conferinţei pe tema modificărilor climatice de la Paris (COP21), săptămâna viitoare, apreciind că aceasta va reprezenta o şansă în vederea depăşirii tensiunilor.

Însă Erdogan a oferit această deschidere amicală după ce a apărat din nou şi cu fermitate acţiunile Turciei şi după ce a criticat operaţiunile Rusiei în Siria

"Dacă permitem să ne fie încălcate drepturile suverane... atunci teritoriul nu ar mai fi teritoriul nostru", a spus el.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat, la rândul său, că speră să aibă loc o întâlnire între Erdogan şi Putin la Paris.

"Într-o asemenea situaţie, este important să fie ţinute deschise canale de comunicare", a spus el.

Putin a denunţat acţiunile Turciei drept o "lovitură perfidă în spate" şi a insistat că avionul rusesc a fost doborât de deasupra teritoriului sirian, printr-o încălcare a dreptului internaţional. El a refuzat, de asemenea, să răspundă apelurilor telefonice ale lui Erdogan. Un consilier pentru Afaceri Externe al preşedintelui rus, Iuri Uşakov, a declarat sânbătă că Kremlinul a primit solicitarea lui Erdogan în vederea unei întâlniri, dar că nu poate spune dacă o asemenea întâlnire este posibilă.

Întrebat de ce Putin nu a răspuns celor două apeluri telefonice ale lui Erdogan, Uşakov a răspuns că "am văzut că partea turcă nu este pregătită să prezinte scuze elementare cu privire la incidentul aviatic".

După incident, Rusia a mobilizat sisteme de rachete antiaeriene de tip S-400 într-o bază rusă în Siria, situată la doar 50 de kilometri sud de frontiera cu Turcia, cu scopul de proteja avioane de război ruseşti, iar armata rusă a avertizat că va doborî orice ţintă aeriană care va reprezenta o potenţială ameninţare la adresa avioanelor sale.

Rusia a restricţionat între timp călătoriile în scop turistic în Turcia, a lăsat camioane blocate la frontieră, a confiscat cantităţi importante de importuri alimentare turceşti şi a început să pregătească o serie de sancţiuni economice mai largi.

Turcia a emis sâmbătă o alertă de călătorie, în care îşi îndeamnă cetăţenii să amâne călătorii neesenţiale în Rusia, precizând că cetăţeni turci se confruntă cu "probleme" în această ţară. Ankara i-a îndemnat pe cetăţenii turci să-şi amâne planurile de călătorie până când "se clarifică situaţia".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici