Incidente la Muntele Athos: Călugări de la Mănăstirea Esfigmenu au sfidat un ordin de evacuare

Incidente au avut loc luni între zeci de călugări disidenţi de la Muntele Athos, vizaţi de mai mulţi ani de un ordin de evacuare din acest loc sfânt, şi o delegaţie venită să le semnaleze plecarea, care a fost alungată, potrivit poliţiei, cu cocteiluri Molotov.

1179 afișări
Imaginea articolului Incidente la Muntele Athos: Călugări de la Mănăstirea Esfigmenu au sfidat un ordin de evacuare

Incidente la Muntele Athos: Călugări de la Mănăstirea Esfigmenu au sfidat un ordin de evacuare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit un surse din cadrul poliţiei locale, călugări de la mănăstirea schismatică Esfigmenu, la Karyes, au aruncat dispozitive incendiare în direcţia reprezentantului justiţiei, care s-a prezentat în cursul dimineţii însoţit de câteva persoane.

În schimb, călugării recalcitranţi afirmă că au fost nevoiţi să facă faţă unui atac al vizitatorilor care au încercat să spargă uşa clădirii cu ajutorul unui minibuldozer.

"Nu am aruncat cocteiluri Molotov, ci cu obiecte pe care le-am avut la îndemână. Voi nu aţi fi reacţionat astfel dacă aţi fi fost alungaţi de acasă în acest mod, iar poliţia, prezentă, nu ar fi acţionat?", a subliniat indignat purtătorul de cuvânt al călugărilor schismatici de la Esfigmenu, Iraklis Moraitis, intervievat de AFP.

"Fără îndoială, este pentru prima dată când se face uz de dispozitive incendiare pe Muntele Athos, este un caz care ţine de-acum de justiţie", a reacţionat pentru AFP Aristos Karmiroglou, guvernatorul Muntelui Athos, republică monastică semiautonomă situată în nord-estul Greciei.

Aceste incidente se înscriu în cadrul unui conflict care persistă de mai mulţi ani între conducerea Muntelui Athos şi călugării de la Esfigmenu, rebeli faţă de ierarhie prin tradiţionalism şi radicalism antipapal. Numeroşi călugări au fost răniţi în cursul unor confruntări care s-au produs deja în mai multe rânduri.

Retraşi în Mănăstirea Esfigmenu, unde arborează un drapel negru pe care scrie "Ortodoxia sau moartea", disidenţii ar trebui să lase locul unei noi comunităţi monastice, creată în urmă cu mai mulţi ani de către liderii "Muntelui Sfânt".

Condusă de Arhimandritul Metodie, Mănăstirea Esfigmenu a trecut în disidenţă în urmă cu 40 de ani, în timpul primelor deschideri ale Patriarhatului ecumenic în direcţia Bisericii de la Roma, un sacrilegiu pentru membrii săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici