INCIDENTE VIOLENTE în SUA, după funeraliile unui afroamerican: Poliţia a decretat stare de urgenţă în oraşul Baltimore - FOTO, VIDEO

Oraşul american Baltimore a decretat stare de urgenţă pe fondul protestelor violente legate de moartea unui bărbat de culoare, grav rănit în timp ce se afla în custodia poliţiei, relatează BBC News Online.

1607 afișări
Imaginea articolului INCIDENTE VIOLENTE în SUA, după funeraliile unui afroamerican: Poliţia a decretat stare de urgenţă în oraşul Baltimore - FOTO, VIDEO

Incidente la Baltimore după funeraliile unui afroamerican care a murit în detenţie (Imagine: Mediafax Foto/Hepta)

Violenţele de luni au început la câteva ore după funeraliile lui Gray.

Primarul din Baltimore, Stephanie Rawlings-Blake, a declarat că există o diferenţă clară între "protestele paşnice ale celor care cer să se facă dreptate" şi "infractorii care vor să incite la violenţă". Autorităţile au "mobilizat toate resursele posibile pentru recâştigarea controlului asupra situaţiei", a declarat ea.

Ea a ordonat restricţii de circulaţie de la ora 22.00 şi până la ora 05.00 timp de o săptămână, începând de marţi. Totodată, şcolile publice vor fi închise marţi.

Comandantul Gărzii Naţionale, Linda Singh, a declarat că 5.000 de militari pot fi mobilizaţi pe străzi, adăugând că vor fi folosite şi vehicule blindate, dar nu va fi decretată legea marţială.

Anterior, preşedintele Barack Obama a declarat că administraţia sa va oferi toată asistenţa de care este nevoie. Guvernatorul Larry Hogan a declarat că chemarea Gărzii Naţionale a fost "ultimul resort" şi că nu a fost o decizie uşoară.

Confruntările care au avut loc între poliţie şi zeci de persoane s-au soldat cu rănirea a 15 ofiţeri. Căpitanul Eric Kowalczyk de la poliţia din Baltimore a declarat că cei 15 ofiţeri au fost răniţi de obiecte aruncate, inclusiv cărămizi şi sticle. Doi dintre ei se află în continuare în spital. Poliţia a efectuat 27 de arestări.

Manifestanţii au aruncat cu pietre asupra unui autobuz şi vehiculelor poliţiei în apropiere de Mondawmin Mall, în nord-vestul oraşului, nu departe de locul în care au avut loc funeraliile.

Un elicopter al poliţiei a survolat cartierul şi agenţii le-au cerut manifestanţilor să se disperseze, fără succes.

Peste 2.500 de persoane au asistat la funeraliile lui Freddie Gray, organizate în biserica baptistă New Shiloh. La funeralii au participat de asemenea primăriţa oraşului Stephanie Rawlings-Blake, alesul din Baltimore în Camera Reprezentanţilor Elijah Cummings, apărătorul drepturilor civile Jesse Jackson şi reprezentanul Casei Albe Broderick Johnson.

Pe Twitter, poliţia din Baltimore a anunţat că a primit "ameninţări credibile" provenind de la mai multe grupuri criminale locale care promit că vor ataca poliţişti.

Afroamericanul Freddie Gray, în vârstă de 25 de ani, a decedat la 19 aprilie după ce a stat în comă o săptămână. Departamentul Justiţiei investighează când şi unde a suferit acesta traumatismul la coloana vertebrală care i-a provocat decesul. Oficialii au suspendat şase ofiţeri de poliţie implicaţi în acest caz. Tânărul afroamerican fusese reţinut din motive nedezvăluite, pe 12 aprilie, după ce a fugit de poliţie.

Poliţia a deschis o anchetă care ar trebui să se încheie până vineri. Şase poliţişti au fost suspendaţi din funcţie în urma acestui incident. Departamentul Justiţiei a deschis de asemenea o anchetă asupra unei posibile încălcări a drepturilor civile.Moartea lui Freddie Gray este ultimul caz dintr-o serie în care bărbaţi de culoare au murit în interacţiunea cu poliţia. Proteste la nivel naţional au avut loc după uciderea unui adolescent neînarmat, Michael Brown, de către un poliţist alb în Ferguson, Missouri, anul trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici