Independenţa Cataloniei. Spania vrea să menţină controlul asupra regiunii, în pofida alegerii noului premier

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, plănuieşte să menţină controlul Guvernului central asupra Cataloniei, după ce liderul regional a numit politicieni exilaţi sau reţinuţi în cabinetul său de miniştri, relatează publicaţia El Pais, citată de Reuters.

1045 afișări
Imaginea articolului Independenţa Cataloniei. Spania vrea să menţină controlul asupra regiunii, în pofida alegerii noului premier

Independenţa Cataloniei. Spania vrea să menţină controlul asupra regiunii, în pofida alegerii noului premier

Noul lider catalan Quim Torra şi-a numit cabinetul sâmbătă, deşi a nominalizat politicieni care sunt în închisoare sau auto-exilaţi.

Membrii formaţiunilor politice pro-independeţă au obţinut 70 de locuri în Parlamentul regional în luna decembrie, dar au eşuat în a crea un guvern care să includă candidaţi eligibili.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, guvernul a declarat că va trebui să analizeze viabilitatea noului guvern catalan, care trebuie să obţină aprobarea guvernului de la Madrid înainte de a prelua puterea regională.

Constituţia spaniolă interzice separarea regiunilor, mulţi dintre politicienii separatişti din Catalonia fiind acuzaţi de acte de rebeliune în urma referendumului de anul trecut.

Mariano Rajoy a discutat cu liderul partidlui Socialist, Pedro Sanchez, şi liderul partidului Ciudadanos, Albert Rivera, despre situaţia din Catalonia, a confirmat cabinetul său duminică.

Sanchez a declarat că socialiştii vor susţine orice decizie a Guvernului central de a bloca formarea unui cabinet catalan care include membri în închisoare sau exil.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenţei, însă rata prezenţei la urne a fost de doar 43%.

Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali. Drept urmare, toate structurile regionale - politice, economice şi de securitate - au fost trecute în subordinea directă a Madridului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici