Ingerinţele Rusiei în Ucraina sunt "o AMENINŢARE gravă pentru pacea Europei", consideră Cehia. Franţa exprimă preocupare privind prezenţa militară rusă

Implicarea Rusiei în operaţiuni militare reprezintă "o ameninţare gravă pentru pacea şi stabilitatea Europei", consideră Ministerul ceh de Externe, citat de AFP.

1189 afișări
Imaginea articolului Ingerinţele Rusiei în Ucraina sunt "o AMENINŢARE gravă pentru pacea Europei", consideră Cehia. Franţa exprimă preocupare privind prezenţa militară rusă

Ingerinţele Rusiei în Ucraina sunt "o ameninţare gravă pentru pacea Europei", consideră Cehia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cehia consideră că pătrunderea unităţilor militare ruse pe teritoriul Ucrainei este o ameninţare gravă la adresa păcii şi stabilităţii Europei", precizează diplomaţia cehă.

"Acţiunile Rusiei sunt în contradicţie flagrantă nu doar cu normele fundamentale ale dreptului internaţional, ci şi cu recentele asigurări oferite de preşedintele Vladimir Putin la summitul de la Minsk, privind intenţia de a ajunge la o soluţie politică", continuă Ministerul ceh de Externe.

"Cehia cere Rusiei să retragă imediat forţele armate de pe teritoriul ucrainean", adaugă Guvernul de la Praga.

"De asemenea, cerem Rusiei să înceteze atacurile cu obuze pe teritoriul ucrainean, să întrerupă livrările de echipamente şi armament şi să permită controale independente de-a lungul frontierei ruso-ucrainene", subliniază Praga.

Criza din Ucraina riscă să scape "de sub control", avertizează ministrul german de Externe

Situaţia din Ucraina riscă să scape "de sub control" şi există temeri privind "o confruntare imediată" între trupele ruse şi ucrainene, a avertizat, vineri, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, la deschiderea unei reuniuni de la Milano cu omologii săi europeni, relatează AFP.

"Situaţia, care era deja periculoasă în estul Ucrainei, a atins un nou nivel", a avertizat ministrul german de Externe, în contextul în care şefii diplomaţiilor europene urmează să analizeze la reuniunea de la Milano răspunsul UE faţă de trimiterea trupelor ruse în Ucraina.    

"Observăm că are loc o încălcare a frontierelor, ceea ce provoacă temeri în legătură cu riscul ca situaţia să scape de sub control. Trebuie să punăm capăt acestei situaţii pentru a împiedica o confruntare militară imediată între forţele ruse şi ucrainene", a adăugat ministrul german de Externe.

El a cerut Rusiei să permită "raţiunii să domine" şi să "joace cu cărţile pe masă", negociind cu Kievul o soluţie politică, înainte să fie prea târziu.

"Dacă situaţia se prelungeşte, găsirea soluţiilor politice va fi din ce în ce mai dificilă (...) Rusia are o responsabilitate şi mai mare în ceea ce priveşte contribuţia cel puţin la încheierea unui armistiţiu pentru a putea continua discuţiile", a adăugat el.

În vederea unor presiuni în acest sens, mai mulţi miniştri s-au pronunţat în favoarea extinderii sancţiunilor adoptate la sfârşitul lunii iulie, care vizează mai multe sectoare ale economiei ruse.

"Pe termen scurt, trebuie să analizăm impunerea unor sancţiuni suplimentare", UE "nu poate să nu reacţioneze în urma escaladării" crizei, a declarat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard.

O decizie în acest sens nu este aşteaptă la reuniunea informală de la Milano a miniştrilor europeni de Externe, iar problema impunerii unor noi sancţiuni, care continuă să provoace divergenţe în rândul statelor membre din cauza costurilor pentru economia statelor din Uniunea Europeană, urmează să fie decisă la summitul şefilor de stat şi de guvern programat sâmbătă la Bruxelles.

"Doar sancţiunile nu sunt suficiente", întrucât preşedintele rus Vladimir "Putin este gata să-şi sacrifice populaţia", a apreciat şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt.

Împreună cu NATO, care a avut vineri dimineaţă o reuniune de urgemţă pe tema crizei din Ucraina, UE trebuie să ofere "toată susţinerea posibilă, financiară şi materială" Kievului, a subliniat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.

Franţa exprimă preocupare privind prezenţa militară rusă în Ucraina

Franţa are informaţii "alarmante" privind prezenţa forţelor militare ruse în estul Ucrainei, anunţă ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, după acuzaţii similare lansate de Statele Unite şi Germania, relatează AFP.

"Avem informaţii alarmante care demonstrează că există forţe militare ruse în estul Ucrainei. Este vorba de o intervenţie militară, ceea ce este inacceptabil", a precizat Fabius.

"Dacă Rusia nu îşi schimbă urgent comportamentul, este foarte probabil să fie înăsprite sancţiunile", a adăugat Laurent Fabius.

Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei să înceteze imediat "acţiunile militare ilegale" din Ucraina.

Moscova susţine că nu a trimis trupe în Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici