Inspectorii AIEA se tem că Iranul ascunde uzine nucleare

Inspectorii internaţionali din cadrul AIEA, care au primit acces într-o uzină nucleară subterană pentru îmbogăţirea uraniului, descoperită recent, şi-au exprimat, luni, temerile că Iranul ar ascunde şi alte astfel de instalaţii, potrivit unui raport citat de New York Times în ediţia electronică.

31 afișări
Imaginea articolului Inspectorii AIEA se tem că Iranul ascunde uzine nucleare

Inspectorii AIEA se tem că Iranul ascunde uzine nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul este prima prezentare independentă a fostei uzine secrete, construită în versantul unui munte, şi intervine în contextul în care administraţia Obama şi-a exprimat îngrijorarea faţă de amânarea răspunsului iranian în cadrul negocierilor nucleare.

Într-un limbaj deosebit de dur, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat, în acest raport, scepticismul că Iranul ar fi construit această uzină pentru îmbogăţirea uraniului fără să fi construit şi alte instalaţii, care să-i ofere alternativa de a produce combustibil nuclear în cazul în care sunt bombardate principalele centre.

Până în prezent, Iranul a negat că ar fi construit alte facilităţi ascunse în afară de uzina situată la adâncime sub o bază militară, la aproximativ 20 de kilometri de oraşul sfânt Qum.

Inspectorii au primit acces la uzină către sfârşitul lui octombrie şi anunţă că au găsit-o într-o "stare avansată" de construcţie, dar că nu au fost încă instalate centrifuge, instalaţii folosite la obţinerea carburantului nuclear.

Ei afirmă că Iranul a "oferit acces la toate zonele acestei instalaţii", pe care intenţionează să o finalizeze până în 2011. Aceştia au spus, însă, că nu au putut să discute cu directorul şi arhitecţii instalaţiei.

Existenţa acestei instalaţii a fost dezvăluită în septembrie, după şapte ani de la momentul în care a început să fie construită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici