Instalaţiile nucleare din SUA sunt insuficient pregătite pentru a face faţă unor catastrofe naturale

Instalaţiile nucleare americane trebuie pregătite mai bine pentru a face faţă unor eventuale catastrofe naturale precum cutremure, tsunami sau inundaţii, dezvăluie un raport publicat joi, relatează AFP.

463 afișări
Imaginea articolului Instalaţiile nucleare din SUA sunt insuficient pregătite pentru a face faţă unor catastrofe naturale

Instalaţiile nucleare din SUA sunt insuficient pregătite pentru a face faţă unor catastrofe naturale

Intitulat "Lecţii din accidentul nuclear de la Fukushima pentru ameliorarea siguranţei centralelor nucleare", acest raport a fost comandat după catastrofa niponă din martie 2011.

Abordarea reglementării şi securităţii instalaţiilor nucleare în Statele Unite "este clar inadaptată pentru a împiedica accidentele sau topirea centrului reactorului şi pentru atenuarea consecinţelor", subliniază raportul.

Chiar dacă s-au făcut unele schimbări în centralele americane ca urmare a catastrofei de la Fukushima, normele actuale de securitate se bazează pe certitudinea că instalaţiile nucleare pot face faţă unor probleme de echipamente, pene, întreruperi de curent sau alte deficienţe de funcţionare.

Dar experienţa a arătat că cele mai mari accidente nucleare, Fukushima Daiichi, Three Mile Island sau Tchernobyl, "au fost iniţiate toate de evenimente neprevăzute", afirmă raportul.

Catastrofe naturale, erori umane sau întreruperi de curent la scară mare "pot afecta regiuni întinse şi mai multe centrale nucleare", avertizează John Garrick, inginer în domeniul nuclear şi coautor al raportului.

Acesta nu a dezvăluit însă erori din partea autorităţilor japoneze înainte de catastrofa din 11 martie 2011, când un cutremur urmat de un tsunami au întrerupt curentul electric la centrala Fukushima, provocând pagube importante la trei reactoare.

Raportul le cere, de asemenea, autorităţilor americane în domeniu să analizeze cu atenţie ultimele date ştiinţifice referitoare la riscurile naturale.

"Noi dovezi arată că unele evenimente nu sunt aşa de rare după cum se credea", adaugă Garrick.

Centralele trebuie astfel să fie pregătite să facă faţă unei catastrofe naturale care le-ar avaria structura şi care ar provoca o dispersie a materiei radioactive dincolo de raza de urgenţă de 16 kilometri care le înconjoară, susţine raportul.

Textul subliniază necesitatea de examinare a planurilor de urgenţă pentru o alimentare electrică de salvare, de exemplu.

El recomandă, de asemenea, o mai bună instruire a persoanelor, care ar putea fi chemate să gestioneze catastrofe, şi cere administraţiei să "introducă în regulamentul de securitate al instalaţiilor nucleare concepte recente de risc".

Riscul de catastrofă naturală nu este mai important decât înainte, dar experţii înţeleg astăzi mai bine eventualele consecinţe, conchide raportul.

Statele Unite numără 100 de reactoare nucleare, a căror siguranţă este supervizată de Comisia pentru reglementare nucleară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici