Întâlnire preliminară la Minsk, înainte de o reuniune crucială cu privire la criza din Ucraina

Oficiali din Rusia, Ucraina şi OSCE şi reprezentanţi ai separatiştilor ucraineni proruşi care au sosit marţi seara în capitala belarusă Minsk, înaintea unei reuniuni cruciale cu privire la criza din Ucraina, s-au întâlnit în noaptea de marţi spre miercuri, relatează CNN.

2146 afișări
Imaginea articolului Întâlnire preliminară la Minsk, înainte de o reuniune crucială cu privire la criza din Ucraina

Întâlnire preliminară la Minsk, înainte de o reuniune crucială cu privire la criza din Ucraina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Temerile cu privire la un boicot al separatiştilor au trecut, după ce liderii "republicilor populare" Doneţk Denis Puşilin şi Lugansk Vladislav Deinego au apărut într-o înregistrare video stând de vorbă cu reporteri.

Reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au participat, de asemenea, la întâlnirea preliminară.

În cazul în care se va ajunge la o înţelegere, liderii implicaţi în negocieri au totuşi de parcurs un drum lung până la obţinerea unui acord pe termen lung, apreciază reporterul CNN la Minsk.

Preşedintele Franţei Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat marţi seara speranţa de a-i aduce pe liderii rus Vladimir Putin şi ucrainean Petro Poroşenko la masa negocierilor, miercuri, în capitala belarusă.

Preşedintele american Barack Obama l-a sunat tot marţi seara pe Putin şi l-a îndemnat să profite de oportunitatea de a face pace, potrivit Casei Albe.

"Preşedintele a subliniat importanţa obţinerii şi implementării unei soluţii negociate, în baza angajamentelor asumate în cadrul Acordurilor (anterioare) de la Minsk. Însă, dacă Rusia îşi continuă acţiunea agresivă în Ucraina, inclusiv prin trimiterea de trupe, armament şi finanţarea separatiştilor, costurile pentru Rusia vor creşte", a anunţat preşediniţia americană

Merkel a apreciat luni, în cadrul vizitei în Statele Unite, că diplomaţii europeni depun "un efort suplimentar" în negocierea unei soluţii pentru criză.

Rusia este "cu adevărat interesată de o soluţionare paşnică a crizei din Ucraina", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, pentru agenţia de presă rusă de stat RIA Novosti.

El a apreciat că propunerile occidentalilor, ca impunerea unor noi sancţiuni vizând interesele ruseşti, izolarea Moscovei şi înarmarea forţelor care susţin Kievul n-ar face altceva decât să destabilizeze situaţia.

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene (UE) au ajuns luni la un acord asupra impunerii unor noi sancţiuni vizând interese ruseşti şi ale separatiştilor, dar au anunţat că le amână implementarea cu o săptămână, pentru a "oferi spaţiu eforturilor diplomatice în curs".

Însă confruntările armate s-au intensificat, în ultima perioadă, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici