Integrarea europeană a Republica Moldova nu reprezintă un risc pentru relaţiile cu Rusia, afirmă Leancă

Republica Moldova îşi va dezvolta relaţiile cu Uniunea Europeană (UE), dar speră că acest lucru nu va leza relaţiile sale cu Rusia, a declarat premierul Iurie Leancă, înainte de alegerile parlamentare de duminică, pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti.

263 afișări
Imaginea articolului Integrarea europeană a Republica Moldova nu reprezintă un risc pentru relaţiile cu Rusia, afirmă Leancă

Iurie Leancă (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

"Am avut un scop - integrarea europeană. Iar acest lucru trebuie să nu conducă în niciun caz la deteriorarea relaţiilor cu Rusia. Cred că integrarea europeană ne va ajuta să devenim un partener mai predictibil", a declarat Leancă pentru agenţia de stat, citată de site-ul Sputnik.

"Sper să depăşim această etapă dificilă, pentru că piaţa rusească este într-adevăr importantă pentru (Republica) Moldova, şi vom continua să menţinem deschis la maximum dialogul cu colegii noştri ruşi", a adăugat el.

În opinia premierului, acordul Chişinăului cu UE poate transforma ţara într-un partener mai bun pentru Rusia, având în vedere că nu este "doar de liber-schimb", ci un "proiect la scară largă de reformare a sistemului economic (moldovean), celui de certificare a produselor, a licitaţiilor publice, mediului pentru investiţii".

"Instituţiile noastre nu funcţionează cum ar trebui, iar noi trebuie să punem capăt acestei practici", a spus şeful Guvernului moldovean.

Rusia a impus un embargo anumitor produse moldoveneşti ca vin, carne, legume, cereale şi fruncte.

Moscova a motivat introducerea embargoului prin teama că produse europene îi vor invada piaţa, după ce Republica Moldova a semnat pe 27 iunie Acordul de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Chişinăul are un acord de liber-schimb şi cu Rusia, în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici