Internetul, câmp de luptă în Siria. Cum foloseşte regimul "armata electronică" împotriva protestatarilor

Internetul a devenit un câmp de luptă în cadrul mişcării de contestare a regimului sirian, care foloseşte o "armată electronică" pentru a duce un război cibernetic împotriva protestatarilor.

585 afișări
Imaginea articolului Internetul, câmp de luptă în Siria. Cum foloseşte regimul "armata electronică" împotriva protestatarilor

Internetul, câmp de luptă în Siria. Cum foloseşte regimul "armata electronică" împotriva protestatarilor (Imagine: Shutterstock)

Siria se confruntă de opt luni cu proteste violente împotriva regimului şi cu o reprimare sângeroasă, ONU acuzând forţele de securitate de tortură sistematică, dispariţii şi folosirea forţei letale, relatează CNN. Peste 3.500 de persoane au fost ucise începând din martie, dar acest conflict nu se desfăşoară doar în stradă, ci şi pe Internet. Activişti, diplomaţi şi specialişti IT afirmă că se desfăşoară de asemenea un război al informaţiilor în spaţiul cibernetic.

Presa este strict controlată de Guvernul sirian, iar jurnaliştii străini au interdicţie de intrare în ţară, astfel că Internetul a jucat un rol vital pentru activiştii opoziţiei siriene.

"Regimuri ca acela al (preşedintelui sirian) Bashar al-Assad ştiu foarte bine că accesul la informaţie, dar şi libera exprimare şi libertatea presei sunt un risc pentru ele, dacă vor să continue controlul puterii", a declarat Marietje Schaake, un eurodeputat olandez.

Există inclusiv o "armată electronică siriană", care este "responsabilă de un număr de atacuri cibernetice importante asupra mai multor ţinte, inclusiv asupra mişcărilor de opoziţie siriene", potrivit unui expert în domeniu.

Arsenalul de arme IT folosite de Guvernul sirian pentru a controla informaţia include hardware şi software de supraveghere dezvoltate de companii occidentale, inclusiv americane.

În aceste condiţii, tot mai mulţi sirieni folosesc sisteme de criptare care îi ajută să se conecteze la Internet în siguranţă, fără a fi detectaţi de serviciile de securitate. De asemenea, acest software permite ocolirea dispozitivelor Guvernului care blochează accesul la instrumente de comunicare online, precum Skype.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici