Interogatoriu maraton pentru fostul premier portughez Jose Socrates, suspectat de fraudă fiscală

Fostul premier portughez Jose Socrates, suspectat de fraudă fiscală, este supus unui interogatoriu maraton, care a durat mai multe ore duminică şi va continua luni, fiind condus de un judecător de instrucţie de la Tribunalul central din Lisabona, a anunţat avocatul său Joao Araujo.

467 afișări
Imaginea articolului Interogatoriu maraton pentru fostul premier portughez Jose Socrates, suspectat de fraudă fiscală

Interogatoriu maraton pentru fostul premier portughez Jose Socrates (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Starea sa de spirit este foarte bună, este încrezător", a asigurat Araujo la ieşirea din tribunal, în faţa jurnaliştilor, după care a adăugat că clientul său va răspunde, "evident" întrebărilor judecătorului Carlos Alexandre.

Fostul şef al Guvernului socialist, care a condus ţara între 2005 şi 2011, se pregătea să petreacă o a treia noapte în arest, după ce a fost interogat toată ziua de judecător.

Arestat vineri seara de poliţie în cadrul unei anchete de fraudă fiscală, corupţie şi spălare de bani, el ar urma să explice operaţiunile bancare şi transferurile suspecte de bani.

Arestarea politicianului a generat consternare în Portugalia, deja afectată de un caz de corupţie legat de atribuirea unor vize preferenţiale investitorilor străini.

Guvernul de centru-dreapta trebuie să rămână foarte discret. Cazul "ţine de justiţie şi nu de politică", a comentat duminică premierul Pedro Passos Coelho, înainte de a adăuga că "Portugalia dispune de instituţii puternice care funcţionează".

"Este o zi tristă pentru Portugalia şi portughezi", a apreciat sâmbătă fostul premier conservator Pedro Santana Lopes, exprimându-şi dorinţa de a "se face dreptate" dacă abuzurile în exercitarea funcţiilor publice se vor dovedi reale.

Primarul Lisabonei, Antonio Costa, proaspăt ales secretar general al Partidului Socialist portughez, le-a cerut sâmbătă militanţilor să rămână "concentraţi pe acţiunea politică".

Întrebat în legătură cu moştenirea politică a lui Socrates, Costa a refuzat să se distanţeze, declarând că "PS nu adoptă practici staliniste care constau în îndepărtarea fotografiilor" foştilor conducători.

Trei apropiaţi ai lui Socrates au fost, de asemenea, arestaţi în cadrul anchetei, omul de afaceri Carlos Santos Silva, avocatul Gonçalo Trindade Ferreira şi şoferul fostului premier Joao Perna.

Au fost efectuate mai multe percheziţii, în special la domiciliul lui Socrates la Lisabona, în prezenţa fostului premier. Suspiciunile se referă la operaţiuni bancare şi transfer de bani de origine necunoscută, potrivit Ministerului Public.

Ancheta a fost deschisă după un denunţ făcut de o bancă la Departamentul central de investigaţie şi acţiune penală (DCIAP), în cadrul legii privind prevenirea spălării de bani, a precizat Parchetul.

Potrivit presei portugheze, alerta a fost dată de Caixa geral de depositos. Anchetatorii au dubii în legătură cu sumele mari transferate în contul lui Socrates, care par incompatibile cu veniturile pe care le-a declarat la fisc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici