Video INTERVIU Didier Philippe: Propunerea MBDA pentru România ar revigora industria naţională de apărare | VIDEO

Compania europeană MBDA propune o colaborare pe termen lung cu România, care ar permite revigorarea şi reînnoirea industriei locale de apărare, a declarat, Didier Philippe, vicepreşedintele firmei MBDA, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii.

1720 afișări

Didier Philippe, vicepreşedinte al MBDA, un gigant european specializat în fabricarea de sisteme de rachete, vorbeşte, într-un interviu pentru agenţia MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii, la summitul Iniţiativei celor Trei Mări, despre proiectele din România ale companiei, inclusiv licitaţia pentru corvete şi modernizarea fregatelor şi despre posibilitatea fabricării de sisteme de rachete în plan local.

Reporter: Ce oportunităţi de business oferă Iniţiativa Celor Trei Mări companiei MBDA? În regiune şi în afara ei?

Didier Philippe: În primul rând, mi-a fost propus să particip la o dezbatere foarte interesantă privind apărarea şi industria de apărare şi cred că rolul meu a fost acela de a aduce o perspectivă europeană la cea a SUA şi de a contesta abordarea americană. Şi asta am şi făcut pentru a aduce o abordare mai echilibrată privind cooperarea industrială şi nu unilaterală, de felul, dai banii, îţi ofer produsul şi punct şi spui mulţumesc. Noi, în Europa, trebuie să cooperăm, trebuie să cheltuim cu înţelepciune 2% din PIB, avem mijloacele necesare să facem asta pentru că avem ingineri foarte buni în Europa, avem o industrie foarte bună, o parte din industrie trebuie modernizată, cred că aceasta este de asemenea şi cerinţa societăţii, atunci când s-a spus să creştem bugetul la 2%, trebuie să ne revigorăm industria de apărare. Până acum, achiziţiile de (rachete) Patriot, din punctul meu de vedere, nu realizează deloc acest lucru, doar trimiţi banii şi primeşti echipamentul. Ceea ce MDBA, companie europeană integrată, propune este un angajament pentru cooperare pe termen lung cu industria voastră, poate investiţii în industrie, fabricarea în plan local a rachetelor, efectuarea în ţară a lucrărilor de întreţinere pe termen lung a acestor rachete, revigorarea şi reînnoirea industriei de apărare. Când cheltui 2%, dacă acei 2% sunt trimişi în afară, epuizezi resursele ţării, vă oferim o alternativă bazată pe respect, pe cooperare pe termen lung şi acesta a fost mesajul meu. De asemenea, este în deplină concordanţă cu iniţiativa PESCO, semnată printre altele de România, iar majoritatea, toate ţările din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, participă şi la PESCO. Este o oportunitate fantastică pentru industria europeană de a colabora, de a beneficia de fonduri provenind din Europa în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea, cercetarea şi tehnologia, producţie, pentru a oferi o mai mare autonomie strategică Europei în materie de control a instrumentelor sale, sistemelor sale de armament, a evoluţiei sale pe termen lung şi posibilităţii de a le folosi în mod independent pentru apărarea sa. Deci, aceasta este abordarea europeană, avem acum o şansă unică în Europa cu fondurile care vor fi alocate de Europa pentru apărare. 30 de miliarde de euro între 2022 şi 2027, o sumă imensă de bani care poate iriga industria locală, dacă avem programe de cooperare bune asociate cu asta. Aceasta este ceea ce MBDA propune industriei româneşti şi celorlalte ţări din mediul celor Trei Mări.

Reporter: Care sunt perspectivele, planurile de business ale MBDA în Romania? Ce parteneriate ar dori MBDA să semneze cu industria românească?

Didier Philippe: Deja participăm la mai multe competiţii, cea care este activă astăzi este cu fregatele, pentru care oferim celebrele noastre (rachete) Exocet, de ultimă generaţie, anti-navă, şi VL-Mica pentru protecţia corvetelor şi fregatelor. În acest sens colaborăm cu mai mulţi constructori de nave care se află astăzi în competiţie, inclusiv cu siguranţă pentru cu Naval Grup din Franţa. Cea de-a doua perspectivă, care ar putea fi lansat oricând înainte de sfârşitul anului, este cea privind bateria de coastă, apărarea de coastă, constă în utilizarea aceleiaşi rachete, Exocet Block 3, de ultima generaţie, ca apărare de coastă pentru protecţia coastelor României şi sperăm să participăm la competiţie în următoarele săptămâni sau luni. Al treilea şi al patrulea proiect sunt legate de apărarea aeriană, apărarea antiaeriană terestră pentru armată şi forţele aeriene, unde propunem Mistral şi VL-Mica ca un sistem integrat care corespunde perfect cerinţelor forţelor aeriene şi armatei voastre. Dar mai mult decât atât, propunem o colaborare foarte strânsă cu industria voastră, de a implementa, a instrui oamenii, de a investi pentru ca industria voastră să fie capabilă să producă o mare parte a sistemului, să integreze racheta, să testeze şi să livreze rachete şi, de asemenea, să efectueze lucrările de întreţinere pe termen lung, oferind autonomie pe termen lung, sporind autonomia României în acest domeniu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici