Video INTERVIU Generalul (r) polonez Jaroslaw Strozyk: Ameninţarea comună contra României şi a Poloniei vine din Est | VIDEO

Generalul (r) polonez Jaroslaw Strozyk a declarat, într-un interviu acordat Monitorului Apărării şi Securităţii, că ameninţarea comună la adresa României şi a Poloniei vine din Est şi constă în comportamentul agresiv al Rusiei din ultima perioadă.

1337 afișări

Generalul de brigadă (r) Jaroslaw Strozyk a vorbit, într-un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii acordat cu ocazia Conferinţei MAS pe tema „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare”, despre ameninţările comune la adresa României şi Poloniei, făcând referire în special la comportamentul agresiv al Rusiei din ultima vreme.

De asemenea, generalul (r) de brigadă a evidenţiat importanţa unui consens în cadrul partidelor politice ale statului pentru a consolida securitatea naţională şi a nu oferi Rusiei ocazia de a interveni şi a destabiliza ţara. În plus, Jaroslaw Strozyk a vorbit despre necesitatea unei abordări profesioniste a securităţii naţionale, care să îi implice, pe cât posibil, pe cei care au o experienţă vastă în acest domeniu.

Redăm interviul integral acordat de generalul (r) de brigadă Jaroslaw Strozyk:

Reporter: Având în vedere că subiectele dezbătute astăzi sunt centrate pe securitatea naţională, cum aţi descrie dumneavoastră, în linii mari, abordarea Poloniei asupra securităţii naţionale?

General (r) Jaroslaw Strozyk: Avem destul de multe asemănări cu România în ceea ce priveşte modul în care abordăm securitatea naţională şi avem abordări asemănătoare în special de când am devenit membri NATO. Polonia a devenit membru NATO cu cinci ani mai devreme decât România, dar am cooperat, apoi, pe cât posibil, pentru a avea o perspectivă comună asupra problemelor curente, însă aş putea spune că Polonia a făcut câteva greşeli în ultimii ani. Prin urmare, România este acum fruntaşă în ceea ce priveşte modul potrivit în care abordează securitatea naţională. Cred că principalul subiect al fiecărei discuţii despre securitate naţională ar trebui să fie înţelegerea, consensul dintre partidele politice asupra securităţii naţionale. Mai cred cu tărie că, în Polonia, nu avem un asemenea consens, în zilele noastre, între principalele partide politice. Avem prea multe dezbateri, avem prea multe discuţii, iar asta este - aş putea spune - un dezavantaj pentru securitatea naţională.

Reporter: Care credeţi că sunt ameninţările comune la adresa României şi a Poloniei şi cum ar putea fi aceastea abordate într-un mod cât mai adecvat din punctul de vedere al securităţii naţionale?

General (r) Jaroslaw Strozyk: Bineînţeles, cred că ameninţarea comună vine din Est şi constă în comportamentul Rusiei încă din 2008, momentul agresiunii acesteia împotriva Georgiei. Acelaşi lucru s-a întâmplat apoi şi în Ucraina, aşadar, cred cu tărie că aceasta este ameninţarea străină pe care o avem în comun. În acelaşi timp, însă, revin la ceea ce am menţionat mai devreme. Cred că trebuie să fim foarte precişi cu privire la discuţiile noastre naţionale. Trebuie să ajungem la un consens, la o abordare bipartizană în cadrul partidelor noastre politice. Acesta este exact ceea ce Rusia caută şi este lucrul pe care se bazează, şi anume că discuţiile noastre interne vor fi atât de dinamice, încât ei vor putea câştiga câteva avantaje. Câteodată domnul Putin poate doar sta cu picioarele pe masă pentru a aştepta să vadă cum evoluează discuţiile între politicienii noştri asupra problemei, cum se ceartă, cum se contrazic între ei. De aceea, noi trebuie să găsim o abordate profesionistă şi să îi ascultăm, pe cât posibil, pe experţi. Nu doar pe militari, nu doar pe generali, cât pe cei care au o experienţă în acest domeniu de mai bine de 30 de ani, o experienţă care a început după căderea comunismului. Prin urmare, aceasta este principala modalitate prin care trebuie să abordăm securitatea naţională.

Reporter: De ce credeţi că, deşi investiţiile în securitatea naţională sunt tot mai mari, există un sentiment de nesiguranţă în Europa Centrală şi de Est?

Generalul (r) Jaroslaw Strozyk: Aceasta este o discuţie foarte interesantă. Noi credem că pragul NATO pe care trebuie să îl atingem este 2% din PIB. Dar aceasta este ca o mantra, ca un mit. Noi ştim că 2% din PIB-ul României, sau 2% din PIB-ul Poloniei, nu este acelaşi lucru ca 2%, sau chiar 1,5%, din PIB-ul Germaniei. Deci, eu aş prefera să am 1,5% din PIB-ul Germaniei pentru apărarea naţională, decât cei 2% din PIB-ul Poloniei. În consecinţă, aceasta este problema: nu există niciodată îndeajuns în privinţa banilor şi a cheltuielii înţelepte, a achiziţionărilor înţelepte a echipamentelor, în multe state. De asemenea, trebuie să investim în sistemul nostru naţional, în industria noastră de apărare naţională pe cât posibil, dar aceasta este o problemă foarte dificilă şi o sarcină deloc uşor de îndeplinit.

Reporter: Revenind la Rusia, care este perspectiva dumneavoastră cu privire la ultimele evoluţii ale Rusiei în regiunea Mării Negre? Credeţi că Rusia încearcă să îşi mărească influenţa în această regiune?

General (r) Jaroslaw Strozyk: Rusia foloseşte orice mijloc posibil pentru a destabiliza fiecare regiune. Cu siguranţă că România este una dintre acele regiuni şi regiunile apropiate, inclusiv Ucraina, desigur, Turcia, care cooperează îndeaproape cu Rusia, este totodată o regiune pe care ei ar vrea să o destabilizeze, să ştie care-i sunt problemele interne, pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă. Aşa cum voi aveţi probleme naţionale, şi Turcia are câteva, poate şi Polonia, deşi nu atât de multe, dar cu privire la Regiunea Mării Negre aş putea spune că este o regiune foarte dinamică şi că există multe posibile ameninţări la adresa acesteia, iar Rusia face tot ce îi stă în putinţă pentru a o destabiliza. Poate că nu prin acţiuni concrete, dar, aşa cum spuneam mai devreme, prin plasarea unor „capcane” în locurile în care crede că există posibilitatea unei ameninţări.

Reporter: Cum are trebui să răspundă NATO în faţa a astfel de ameninţări?

General (r) Jaroslaw Strozyk: NATO este o organizaţie destul de complicată şi ar trebui să aibă grijă de fiecare domeniu, desigur, dar acest lucru nu o să fie posibil. Aşa cum bine ştim, NATO este o organizaţie care creează consens asupra fiecărei probleme, dar ar trebui să folosească banii dedicaţi bugetului NATO pentru investiţii în sistemul de apărare român, polonez, lituanian. Sunt destul de încântat de ultimele acţiuni ale acesteia, din ultimii ani, dar încă persistă o dilemă în cadrul NATO şi anume ce se întâmplă dacă un membru NATO este atacat şi cât ar dura ca NATO să ia măsuri dacă Articolul 5 este invocat.

Reporter: Credeţi că România este vulnerabilă la atacuri cibernetice acum, înainte de alegeri? Sau tot timpul?

General (r) Jaroslaw Strozyk: Sunt alegeri în fiecare ţară. Noi avem alegeri, în Polonia, duminica următoare, şi cred că Rusia foloseşte orice metodă, inclusiv atacuri cibernetice, împotriva fiecărui stat, poate că nu un anumit atac cibernetic, dar să influenţeze alegerile, să aibă un impact asupra alegerilor, aşa cum au procedat în cazul SUA, în 2016. Aşadar, aşa cum aţi menţionat dumneavoastră mai devreme, aceasta este o tendinţă, adică o metodă pe care Rusia o foloseşte. Aceasta încearcă să folosească anumite grupuri pentru a influenţa evoluţiile curente din ţara dumneavoastră, din Polonia, din alte ţări din Europa Centrală şi Estică.

Reporter: Vă mulţumesc!

General (r) Jaroslaw Strozyk: Mulţumesc!

Taguri:
interviu,
strozyk,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici