INUNDAŢII ÎN EUROPA: Şapte morţi şi mii de locuinţe evacuate - FOTO

Cel puţin şapte persoane au murit şi alte câteva au fost date dispărute, luni, în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale din Europa Centrală, unde mii de locuinţe au fost evacuate, în special în Germania, Cehia şi Austria.

4612 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢII ÎN EUROPA: Şapte morţi şi mii de locuinţe evacuate - FOTO

INUNDAŢII ÎN EUROPA: Şase morţi, mai mulţi dispăruţi şi mii de locuinţe evacuate - FOTO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 18.00: Şapte morţi şi mii de locuinţe evacuate în Europa, din cauza inundaţiilor

În regiunile afectate, aceleaşi imagini cu bărbaţi, femei şi copii în ploaie, mânuind saci cu nisip pentru construirea digurilor, reamintesc de inundaţiile din 2002.

În august 2002, nivelul Dunării a atins 8,49 metri la Budapesta. Aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate.

Comisia Europeană a anunţat că este pregătită să le vină în ajutor Germaniei, Austriei şi Chiei.

În CEHIA, unde Guvernul a decretat stare de urgenţă în aproape toată Boemia (vest), cinci persoane au murit şi alte câteva au fost date dispărute.

Un bărbat şi o femeie au murit, duminică, după ce casa lor s-a prăbuşit în apropiere de Praga. Alte două cadavre au fost găsite în nordul ţării, iar un bărbat în vârstă de 82 de ani s-a înecat în apropiere de Benesov, la 40 de kilometri sud de Praga.

Grădina zoologică din Praga retrăieşte, după 11 ani, angoasa viiturii catastrofale din 2002, care a provocat moartea unora dintre animalele sale emblematice.

"Este un sentiment terifiant de «déjà vu»", asigură Petr Velensky, specialist care se ocupă de reptile la grădina zoologică din Praga, situată pe malul râului Vltava, care a ieşit duminică din matcă.

Metroul din Praga este parţial închis de duminică seara, iar numeroase căi ferate şi drumuri au fost blocate.

Elevii din capitală au fost invitaţi să stea acasă, luni, din cauza perturbării transporturilor.

Aproximativ 2.700 de persoane au fost obligate să îşi părăsească locuinţele în Boemia, iar mii de consumatori nu aveau energie electrică luni dimineaţa.

Armata a mobilizat aproximativ 2.000 de militari, dintre care 300 la Praga, pentru a face faţă situaţiei.

În GERMANIA, situaţia s-a înrăutăţit în sudul şi estul ţării. La Passau, oraş bavarez situat la frontiera cu Austria, la confluenţa Dunării cu Inn şi Ilz, recordul stabilit de inundaţiile din 2002 şi din 1954 a fost doborât, iar armata a fost chemată pentru a ajuta echipele de salvare.

"Multe persoane, care s-au confruntat deja cu inundaţiile în 2002, refuză să îşi părăsească locuinţele. Încercăm să le convingem", a declarat primarul din Passau, Jürgen Duppen, pentru postul de televiziune N24.

"Avem aproape 700 de membri ai echipelor de salvare în acţiune. Cei aproximativ 200 de soldaţi chemaţi în ajutor sosesc. Este momentul, deoarece unele persoane au lucrat deja 36 de ore fără întrerupere", a adăugat el, subliniind că "populaţia din Passau are o anume rutină în ceea ce priveşte inundaţiile".

În Saxonia, fostă regiune a RDG, situată la frontiera cu Cehia şi Polonia, au fost mobilizaţi sute de poliţişti, echipaţi cu bărci, saci de nisip şi o macara.

"Suntem şocaţi. A trebuit să ieşim foarte repede din casă", a declarat pentru postul de televiziune NTV o locuitoare din Dresda, cu copilul în braţe, după ce a petrecut noaptea de duminică spre luni într-un adăpost.

În AUSTRIA, inundaţiile au provocat moartea unei persoane şi alte două au fost date dispărute. Sute de locuitori din regiunea Salzburg şi aproximativ alţi 300 din oraşul Melk, situat în nord, au fost deja evacuaţi.

Armata a fost mobilizată pentru a contribui la operaţiunile de salvare şi la stăvilirea apelor.

Potrivit autorităţilor, Dunărea şi Inn ar putea să atingă şi chiar să depăşească nivelul din 2002, când inundaţiile au provocat pagube în valoare de 7,5 miliarde de euro.

Traficul fluvial a fost suspendat pe tot sectorul austriac al Dunării, de 350 de kilometri.

Ploile torenţiale au provocat o a şapte victimă în ELVEŢIA, un bărbat în vârstă de 72 de ani luat de apele umflate ale unui râu în cantonul St-Gall, în apropiere de frontiera austriacă, a anunţat poliţia luni.

În UNGARIA, primarul Budapestei a declanşat o alertă de inundaţii luni dimineaţa, o viitură pe Dunăre fiind aşteptată vineri sau sâmbătă. Aceasta ar putea crea o situaţie similară celei din 2002.

UPDATE 12:30 - Situaţia în sudul şi estul Germaniei se agravează din cauza inundaţiilor

Situaţia continua să se agraveze luni în sudul şi estul Germaniei, puternic afectate de inundaţii provocate de ploi torenţiale, relatează AFP.

La Passau, un oraş bavarez ăla frontiera germano-austriacă situat la confluenţa a trei râuri - Dunărea, Inn şi Ilz -, situaţia este extrem de gravă. Recordurile ultimelor mari indundaţii din 2002 şi 1954 au fost depăşite, iar armata a venit în ajutorul serviciilor de salvare şi locuitorilor, care sunt parţial fără curent.

Nivelul Dunării atingea luni dimineaţa 12,2 metri în acest oraş şi urma să urce până la 12,3-12,4 metri până luni după-amiaza, în timp ce nivelul râului Inn era de 9,61 metri şi urma să atingă până la 10 metri pe parcurusul zilei, a declarat pentru AFP o colaboratoare a celulei de criză.

La Rosenheim, alt oraş bavarez puternic afectat, un dig a cedat, potrivit postului de televiziune public ARD.

În Saxonia, o fostă regiune în cadrul fostei Republicii Democrate Germane (RDG) situată la frontierele Germaniei cu Cehia şi Polonia, situaţia era la fel de gravă, sute de poliţişti fiind mobilizaţi. Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich urma să meargă luni dimineaţă în această zonă, pentru a survola regiunea oraşului Zwickau cu elicopterul şi pentru a-i întâlni pe reprezentanţi ai serviciilor de salvare la Grimma. În centrul acestui oraş, 2.500 de locuitori au fost evacuaţi, potrivit postului de televiziune N24.

În împrejurimile oraşului Leipzig, salvatorii nu se mai ocupă momentan de diguri, ci s-au concentrat asupra evacuării locuitorilor, potrivit agenţiei de presă germane DPA.

Austria, Germania şi Cehia au trimis unităţi de armată pentru a contribui la operaţiuni de salvare, în urma unor precipitaţii-record în anumite regiuni.

Dunărea a ieşit din matcă în Bavaria, iar zeci de oraşe au fost plasate sub alertă de inundaţii într-o zonă vastă în Europa Centrală.

Sute de drumuri şi căi ferate au fost blocate în Germania, Austria şi Cehia, iar starea de urgenţă a fost decretată duminică seara în aproape toate regiunile din Boemia, partea de vest a Cehiei, dar şi în Germania. Opt staţii de metrou au fost închise duminică după-amiaza, iar un spital a fost evacuat în Cehia.

"Vom face totul pentru a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor", a dat asigurări premierul ceh duminică seara, în urma unei reuniuni extraordinare. Suma de12 milioane de euro a fost deblocată de Guvernul ceh pentru a face faţă intemperiilor.

Bilanţul în CEHIA, duminică seara, era de trei morţi şi patru persoane date dispărute.

Un bărbat şi o femeie au murit duminică în urma prăbuşirii cabanei lor, provocate de o inundaţie, la Trebenice, la aproximativ 30 de kilometri sud de Praga, a anunţat poliţia. Cadavrul unui bărbat în vârstă de aproximativ 55 de ani a fost găsit duminică seara la Trutnov, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de Praga, în râul Upa, care s-a revărsat, potrivit unei purtătoare de cuvânt a poliţiei, Iva Kormosova.

Doi bărbaţi care făceau rafting pe râul Berounka au fost daţi dispăruţi de sâmbătă, în apropiere de Hlasna Treban, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Praga, iar alte două persoane erau de negăsit în regiunile Pilsen (vest) şi Hradec Kralove (centru).

În Boemia, unde starea de alertă era în vigoare în aproximativ 50 de localităţi, aproximativ 1.800 de persoane au fost evacuate din satul Stechovice.

Cel puţin 23 de căi ferate şi aproximativ 100 de drumuri au fost blocate duminică, potrivit autorităţilor locale.

În Boemia de Sud, situaţia era dificilă în oraşul Bechyne, unde răul Luznice s-a revărsat. În Boemia de Nord, revărsarea Elbei ameninţa oraşele Usti-nad-Labem şi Decin, şi orăşelul Hrensko, în apropiere de frontiera cu Germania.

La Praga, Spitalul Na Frantisku a fost evacuat. Podul Carol, unul dintre cele mai cunoscute monumente din capitala cehă a fost închis. Elevii din învăţământul primar şi secundar din Praga au fost îndemnaţi să stea acasă pentru luni.

Din cauza creşterii nivelului apelor, începuseră să fie evacuate animalele de la grădina zoologică din Praga.

În AUSTRIA, o persoană a murit, iar două au fost date dispărute în urma unor alunecări de teren, iar alte peste 300 de persoane au fost evacuate, potrivit autorităţilor.

Starea de alertă a fost decretată în cea mai mare parte a provinciilor occidentale din Vorarlberg, Tirol şi Salzburg, dar şi din provincia Austria Superioară, în nord.

La Sankt Johann in Pongau, lângă Salzburg, o persoană care participa la operaţiuni de curăţare a murit, duminică, într-o alunecare de teren, a anunţat poliţia.

La Taxenbach, tot lângă Salzburg, două persoane au fost date dispărute.

Cel puţin 240 de locuitori din provincia Salzburg şi 80 delocuitori din Tirolul vecin au fost evacuate de la domicilii, ameninţate de ape.

Traficul feroviar a fost întrerupt în numeroase zone în provinciile Salzburg şi Tirol.

O parte a autostrăzii spre Elveţia a fost închisă, dar şi numeroase drumuri naţionale, în diferite zone în Austria.

La Linz, în nord, Dunărea ameninţa să se reverse, iar pompierii au închis circulaţia rutieră în maimulte cartiere din oraş.

Sute de pompieri, serviciile de urgenţă şi armata au fost mobilitate.

În GERMANIA, ploi torenţiale au fost înregistrate la Bade-Würtemberg (sud-vest), Bavaria (sud), Saxonia şi Turingia (est), provocând revărsarea a numeroase cursuri de apă.

Două persoane au fost date dispărute la Reutlingen (sud-vest).

Cancelarul Angela Merkel a asigurat populaţia de "susţinerea Guvernului federal". Armata a anunţat că trupe erau în curs de mobilizare în anumite zone.

În Saxonia, starea de urgenţă a fost declarată de către autorităţile locale în regiunea Chemnitz şi Leipzig (est).

În Bavaria, Dunărea a inundat parţial oraşul Passau, la frontiera cu Austria.

Niciun tren nu circula duminică pe ruta Munchen (sud-estul Germaniei)-Salzburg (vestul Austriei), a anunţat Deutsche Bahn.

În vest, traficul fluvial pe Rin a fost suspendat în mai multe locuri, potrivit Centrului de urgenţă Mainz.

În ELVEŢIA, unde autorităţile erau în alertă de sâmbătă, din cauza creşterii nivelului apelor, în special în zona Rinului, situaţia era stabilizată duminică, însă există riscul unor alunecări de teren în zilele următoare, potrivit autorităţilor federale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici