INUNDAŢIILE din Europa: Oraşe din Germania, Cehia şi Ungaria, în continuare sub ape - GALERIE FOTO

Situaţia este în continuare dificilă, joi, în regiuni din Germania, Slovacia şi Ungaria, afectate de inundaţii considerate istorice. În estul Germaniei, mii de oameni au petrecut noaptea în centre de urgenţă. Un pod care asigură o legătură între Ungaria şi Slovacia a fost închis de autorităţile slovace, iar 40 de persoane de la Esztergom au fost evacuate din cauza riscului ca Dunărea să inunde zone adiacente, în nordul Ungariei.

2345 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢIILE din Europa: Oraşe din Germania, Cehia şi Ungaria, în continuare sub ape - GALERIE FOTO

INUNDAŢIILE din Europa: Oraşe din Germania, Cehia şi Ungaria, în continuare sub ape - GALERIE FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Autorităţile locale au cerut locuitorilor cartierului Ligetfalu din Bratislava să se pregătească de evacuare.

Dunărea înregistra miercuri după-amiaza un nivel cu câţiva centimetri sub cel istoric, de 9,9 metri, atins la Bratislava în 2002.

Aproximativ 900 de persoane acţionau de-a lungul unor diguri, în zona Esztergom, umplând peste 230.000 de saci cu nisip, cu scopul de a consolida digurile, a declarat pentru MTI Judit Czunyi Bertalan, o reprezentantă a Guvernului în zonă. Cele 40 de persoane evacuate de pe Insula Primas, la Esztergom, au fost cazate într-un cămin pentru studenţi.

TITLURILE ZILEI

Mii de persoane găzduite în centre de urgenţă în urma inundaţiilor din estul Germaniei

Situaţia era în continuare dificilă, joi, în anumite regiuni din Germania, afectate de inundaţii considerate istorice, în special în fosta Republică Democratică Germania (RDG), unde mii de oameni au petrecut noaptea în centre de urgenţă.

"Reuşim să dormim doar câteva minute, după care ne trezim", se lamenta o femeie pentru postul de televiziune NTV. "Nu există nici cea mai mică sferă privată", a adăugat ea. Evacuată de la domiciliu împreună cu copiii săi, ea s-a refugiat la gimnaziu, la Halle an der Saale (est), alături de alte sute de locuitori afectaţi de inundaţii pe malul râului Saale, care ameninţă acest oraş industrial din fosta RDG.

VEZI GALERIA FOTO

Autorităţile locale se pregăteau pentru ce este mai rău, în contextul în care zone din oraşul vechi erau deja puternic inundate. Până la 30.000 de persoane pot fi evacuate în cazul în care cedează diguri, consolidate cu saci de nisip.

Traficul fluvial era la fel de perturbat de inundaţii, aproximativ 500 de nave fiind imobilizate, potrivit ediţiei de joi a ziarului regional Rheinischer Post, care citează un raport al Ministerului Transporturilor. Întregul trafic a fost întrerupt pe Dunăre, dar şi pe anumite porţiuni ale Elbei, Rinului, râurilor Neckar, Main şi Weser.

Cehia revine la normal după inundaţii

Cehia revine la normal, după cinci zile de inundaţii, care au provocat moartea a opt persoane, însă viitura urma să ajungă în Germania joi dimineaţa.

Cinci persoane erau în continuare date dipărute joi, iar alte 20.000 erau evacuate, au anunţat echipele de salvare cehe. Mii de locuinţe au rămas fără electricitate, gaz şi apă potabilă.

Elba a atins punctul culminant în mai multe oraşe din nordul Cehiei, în apropierea frontierei cu Germania, joi, la ora locală 05.00 (06.00, ora României), potrivit unei companii locale de apă.

"Elba este la apogeu la Usti-nad-Labem şi vârful se apropie de Decin", a declarat Jiri Petr, de la societatea Povodi Labe, într-un comunicat.

La Usti-nad-Labem, la aproximativ 30 de kilometri sud de frontiera cu Germania, apa a depăşit miercuri barierele speciale de protecţie.

"Noi suntem deja antrenaţi şi obişnuiţi cu aproape orice. Eu doresc doar ca apa să se retragă cât mai repede posibil, pentru ca să nu aştept un inginer în securitatea construcţiilor şi să pot intra în casă cât mai curând", a declarat pentru cotidian Josef Danko, un locuitor din Usti-nad-Labem.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici