Investigaţia care ar putea crea un scandal între SUA şi China. Americanii suspectează compania Huawei de colectarea informaţiilor secrete despre baze militare

Administraţia SUA a lansat o investigaţie în cazul companiei chineze de telecomunicaţii Huawei, suspectată că utilizează echipamente instalate în apropierea bazelor militare pentru colecta informaţii sensibile, pe care le transmit în China, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

22915 afișări
Imaginea articolului Investigaţia care ar putea crea un scandal între SUA şi China. Americanii suspectează compania Huawei de colectarea informaţiilor secrete despre baze militare

Autorităţile americane sunt îngrijorate că Huawei poate obţine date sensibile despre exerciţii militare şi despre statutul de disponibilitate al bazelor şi personalului acestora, prin intermediul echipamentelor, a declarat un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului, în contextul în care investigaţia este confidenţială şi implică teme de siguranţă naţională.

Investigaţia a fost lansată de oficialii Departamentului Comerţului de la Washington imediat după instalarea în funcţie a preşedintelui Joseph Biden, în 2021, dar nu au fost publicate informaţii despre existenţa acestei anchete împotriva Huawei.

Un document vizualizat de agenţia Reuters arată că reprezentanţilor companiei Huawei li s-au cerut oficial, în aprilie 2021, informaţii despre politicile distribuirii către părţi terţe a datelor pe care echipamentele le pot colecta din telefoane mobile, inclusiv din mesaje şi sistemele de geolocaţie.

Departamentul american al Comerţului a comunicat joi că nu poate confirma sau nega informaţiile despre investigaţii aflate în curs. "Protejarea siguranţei personalului SUA şi a securităţii naţionale de acţiuni negative în vederea colectării de informaţii este vitală pentru economia noastră şi pentru siguranţa naţională", a subliniat Departamentul Comerţului.

Compania Huawei nu a făcut niciun comentariu pe această temă, dar a negat în mai multe rânduri suspiciunile SUA privind activităţi de spionaj.

"Statele Unite abuzează de conceptul securităţii naţionale şi puterii de stat pentru a face orice să limiteze activităţile Huawei şi ale altor companii de telecomunicaţii, fără a furniza date solide că acestea constituie ameninţări de securitate pentru SUA şi alte ţări", a comunicat Ambasada Chinei din Washington.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici