Ion Cristoiu: Regimul lui Putin se va prăbuşi dacă se face pace / Succesul uriaş al lui Putin vine din faptul că Occidentul începe să semene tot mai mult cu el

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că războiul din Ucraina va mai dura, iar regimul lui Putin se va prăbuşi numai dacă se va face pace, soluţie care depinde de presiunea americanilor asupra lui Volodimir Zelenski. Până la soluţionarea conflictului, publicistul consideră că Occidentul alimentează succesul lui Putin prin restricţiile impuse europenilor din cauza crizei energetice şi renunţarea la principiile care l-au consacrat.

48990 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Regimul lui Putin se va prăbuşi dacă se face pace / Succesul uriaş al lui Putin vine din faptul că Occidentul începe să semene tot mai mult cu el

Ion Cristoiu: Regimul lui Putin se va prăbuşi dacă se face pace / Succesul uriaş al lui Putin vine din faptul că Occidentul începe să semene tot mai mult cu el

“Regimul lui Putin se va prăbuşi dacă se face pace. Adică, dacă Zelenski ar avea geniu şi ar zice, bine, gata facem, vă dăm cutare, în acel moment absenţa stării de război de la ruşi, adică absenţa stării de normalitate... acum la ruşi nu are cum să se întâmple, e război, e o criză, ca şi în viaţa unui om,  sunt bolnav, nu am eu timp de subtilităţi, dar dacă s-ar face pace, rusul ar spune bine, şi? Acum el e de acord cu toate legile, cu austeritatea... bă, e război, nu avem ce face, mai ales că propaganda rusă exploatează această aruncare a occidentului în joc, că la ei nu e ideea că ne batem cu Ucraina. Nu, ne batem cu NATO. Dar dacă s-ar face pace, după o lună rusul ar zice s-a făcut pace, şi? Nu ar trebui acum să se ridice sancţiunile să trăim şi noi mai bine?”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la SMART TV.

“Cine crede că va fi ca în pandemie se iluzionează. Oameniii nu vor mai dispuşi să accepte restricţii”

Ion Cristoiu este convins că bunăstarea postbelică nu se va mai repeta, deşi s-a creat iluzia că e veşnică, iluzie care în ultimii zece ani a dus la dispariţia liderilor politici autentici şi respingerea partidelor tradiţionale.

“Ultimul război fusese în 1870, războiul franco-prusian, mai acătării. Începând cu 1900 s-a creat imaginea că nu va mai fi niciodată război. Adică lumea începuse să trăiască bine, chiar era La belle epoque. Şi a venit primul Război Mondial. Cred că a fost o perioadă care nu se va mai repeta. Nu va mai fi perioada asta postbelică, de prosperitate. Şi în aceşti ultimii 10 ani oamenii, Occidentul nu au mai avut nevoie de lideri. Pentru că a fost bine. (...) politicienii au fost aleşi în ultimii 10 ani pe ideea hai că-l votez pe ăla că e în chiloţi. De aia au câştigat Cinque Stelle în Italia, USR la noi, partidele astea, bă e cool. Oamenii au respins partidele tradiţionale că trăiau bine. Adică nu au văzut în vot, nu li s-a spus bă, dacă îi votaţi pe ăia trăim mai bine. Nu, a fost acest sentiment că bunăstarea va fi eternă, a susţinut publicistul.
Ion Cristoiu spune că oamenii vor accepta de nevoie restricţiile impuse de criza energetică, dar liderii politici nu trebuie să-şi facă iluzii că vor fi supuşi ca în pandemie şi nu exclude apariţia revoltelor sociale dacă războiul continuă.

“Dacă va dura criza şi războiul durează, oamenii nu vor avea ce face, vor fi obligaţi să stea şi la 19 grade în casă iarna, dar nu pentru că i-a convins Macron. Vor spune asta e, nu avem ce face, vor face gălăgie, vor ieşi în stradă... Cine crede că va fi ca în pandemie se iluzionează... oameniii nu vor mai dispuşi să accepte restricţii, dar, până la urmă, vorba lui Lenin, statul burghez are armată, are poliţie... Nu văd terminat războiul, nu are cum să se termine, deşi ruşii se apropie de terminarea operaţiunii cu Donbas-ul. Ei au foarte mare interes să elimine imaginea că se opun exportului de cereale pentru că afectează lumea a treia. În spatele Rusiei e o întreagă planeta şi a fost o campanie destul de bine făcută de occident că în Libia nu e grâu din cauză că ruşii nu-i lasă. De aia au plecat din Insula Şerpilor, de aia sunt de acord să dea drumul la exportul de cereale. Bine că şi ei au interesul pentru că anul acesta au o recoltă uriaşă”, a explicat publicistul.

„Principala presiune pentru oprirea războiului trebuie să vină de la americani”

Ion Cristoiu spune că războiul din Ucraina s-ar putea încheia dacă SUA pun presiune pe Volodimir Zelenski să accepte pacea, renunţând la teritoriile dorite de ruşi.

„Principala presiune pentru oprirea războiului trebuie să vină de la americani. Dacă şi Biden l-ar sfătui pe Zelenski... Mereu spun e o bucată de pământ. Noi suntem acum în istorie, merge, nu stă pe loc. Taiwanul a fost al Chinei, nu mai este. Nu merită, în perspectiva unei istorii să sufere 80% din ucraineni, să sufere tot Occidentul, să suferim noi pentru că ruşii au luat o bucată de pământ ucrainenilor. Nu deschide drumul către alte nenorociri. Ruşii nu vor mai repeta experienţa asta. Nu a fost nici pentru ei bine. Ştiu, că aşa se tem. Nu, nu merită. În iulie 1940, acum îmi dau seama, au noştri au fost buni când au cedat Basarabia. Până la urmă au luat-o, e o bucată de pământ. Aaa, dacă era chestia iniţială, că voiau să şteargă Ucraina, să impună un regim, da. Viaţa e complicată, poate moare Putin peste un an, poate se destramă Rusia... ideea că aici se termină istoria e o prostie”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenţia că Occidentul a început să semene tot mai mult cu Vladimir Putin prin impunerea unor restricţii legate de criza energetică şi renunţarea la principii, care au dus la compromiterea instituţiilor democratice.

„Până la urmă, succesul uriaş al lui Putin vine nu din criză, vine din faptul că Occidentul începe să semene tot mai mult cu ruşii, cu el. Adică interzic, raţionalizează, renunţă la principii. Care e noutatea? (...) Acest Occident mare a supravieţuit pentru că a ţinut cont de principii. Indiferent cine a venit, a păstrat principiile. E, acum încep să cedeze. Până la urmă asta poate fi un succes (al lui Putin). Eu nu interziceam Russia Today, nu făceam acea rusofobie. Este rasism. Ce vină are un jucător rus că e rus?  Eu vorbesc de principiile occidentale. Aaa, nu joci la Wimbledon dacă te-ai dus în Ucraina şi ai tras. Ce vină au actorii, sportivii că s-au născut ruşi? Ce vină au nemţii că l-au avut pe Hitler? Nu este corect, nu este civilizat să obligi pe cineva să spună eu pot să joc la Wimbledon şi nu sunt de acord cu Putin. Ce legătură are una cu alta? Toate aceste costă. Costă presa care s-a compromis. O serie întreagă de instituţii ale democraţiei se compromit şi nu se justifică (...) Iar războiul se lungeşte”, a mai spus publicistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici