Irakul a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump sub acuzaţia de crimă cu premeditare. Faptă ce este pedepsită cu moartea în ţara din Orientul Mijlociu

  • Un mandat de arestare a fost emis joi pe numele preşedintelui în exerciţiu al SUA Donald Trump în legătură cu uciderea, anul trecut, a generalului iranian Qassim Soleimani şi a unui puternic lider al miliţiei irakiene, a transmis justiţia irakiană.
  • Mandatul a fost emis de un judecător din instanţa de anchetă din Bagdad, a declarat biroul media al curţii, relatează AP.
1999 afișări
Imaginea articolului Irakul a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump sub acuzaţia de crimă cu premeditare. Faptă ce este pedepsită cu moartea în ţara din Orientul Mijlociu

Irakul a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump sub acuzaţia de crimă cu premeditare. Faptă ce este pedepsită cu moartea în ţara din Orientul Mijlociu

Al-Muhandis a fost liderul adjunct al Forţelor Populare de Mobilizare, un grup umbrelă compus dintr-o serie de miliţii, inclusiv grupuri susţinute de Iran.
 
Mandatul de arestare vizează acuzaţia de crimă premeditată, care în cazul unei condamnări poate duce la pedeapsa cu moartea. 
 
Este puţin ca un proces să aibă loc, dar mandatul serveşte ca un gest simbolic, în ultimele zilele ale preşedinţiei lui Trump.
 
Decizia de a emite mandatul „a fost luată după ce judecătorul a înregistrat declaraţiile reclamanţilor din familia lui Abu Mahdi al-Muhandis”, potrivit unei declaraţii a Consiliului Suprem de Justiţie. Ancheta asupra crimelor este în curs, a spus instanţa.
 
Uciderea celor doi în ianuarie 2020 a declanşat o criză diplomatică între SUA şi Iran şi la tensiuni între SUA şi Irak, atrăgând furia parlamentarilor şiiţi care au adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu pentru a pune presiune pe guvern să elimine trupele străine din ţară.

La începutul săptămânii Iranul a emis o cerere către Interpol prin care solicită arestarea preşedintelui SUA Donald Trump şi a altor 47 de oficiali americani pentru rolul pe care l-au jucat în asasinarea generalului Qassem Soleimani la începutul anului 2020, o mişcare care coincide cu comemorare morţii lui Soleimani.

Un purtător de cuvânt al justiţiei iraniene a anunţat cererea marţi spunând jurnaliştilor că „Republica Islamică Iran doreşte foarte serios urmărirea şi pedepsirea celor care au ordonat şi executat această crimă”. Este puţin probabil ca organizaţia internaţională să accepte cererea Iranului, totuşi, după ce a respins deja o cerere similară emisă de ei în iunie în care solicita arestarea lui Trump şi oficialii militari pentru „acuzaţii de crimă şi terorism”. La acea vreme, Interpol a declarat că codul intern împiedică organizaţia să efectueze „orice intervenţie sau activităţi cu caracter politic, militar, religios sau rasial”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici