Irakul are un nou Guvern, iar coaliţia internaţională împotriva SI începe să se contureze

Parlamentul irakian a aprobat luni Guvernul lui Haidar al-Abadi, acordându-i premierului un termen pentru a desemna doi dintre miniştrii care se vor afla în fruntea luptei împotriva grupării Statul Islamic, contra căreia se vor mobiliza peste 40 de ţări.

995 afișări
Imaginea articolului Irakul are un nou Guvern, iar coaliţia internaţională împotriva SI începe să se contureze

Irakul are un nou Guvern, iar coaliţia internaţională împotriva SI începe să se contureze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul premier a cerut o săptămână pentru acordarea portofoliilor-cheie ale Apărării şi Afacerilor Interne, posturi pe care le va ocupa personal cu titlu interimar.

În pofida acestei amânări, el a obţinut aprobarea Parlamentului pentru Guvenul de uniune însărcinat cu îndepărtarea disensiunilor create în mandatul lui Nuri al-Maliki. Acesta din urmă este acuzat că a contribuit la ascensiunea SI în această ţară cu populaţie majoritar şiită prin faptul că a dus a politică autoritaristă şi a exclus minoritatea sunnită.

Acest Cabinet este însărcinat să facă front comun împotriva grupării Statul Islamic, o organizaţie care se va afla în centrul negocierilor pe care secretarul de Stat american John Kerry le va purta în Orientul Mijlociu, unde pleacă în turneu marţi, cu o zi înainte de prezentarea de către preşedintele american Barack Obama a "planului de acţiune" împotriva SI/

"A venit vremea ca liderii irakieni să-şi guverneze naţiunea cu aceeaşi viziune şi raţiune de a fi care le-au permis să formeze acest nou Guvern", a subliniat Kerry, felicitându-l pe noul premier şi dându-i din nou asigurări cu privire la susţinerea americană în lupta împotriva SI.

În faţa pericolului reprezentat de către jihadişti, vinovaţi de comiterea unor abuzuri în porţiuni largi ale teritoriilor pe care le ocupă în Irak şi Siria, Statele Unite au trecut la acţiune cu o viteză superioară.

Washingtonul, care a declanşat în urmă cu o lună o campanie de atacuri aeriene asupra unor poziţii deţinute de către SI în Irak, intenţionează să creeze o coaliţie internaţională solidă, la care vor participa, într-un fel sau altul, peste 40 de ţări şi al cărei scop este să se "coordoneze în faţa ameninţării reprezentate de către SI", potrivit unei purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane.

John Kerry a preluat vocabularul folosit duminică de către Obama, repetând că obiectivul Statelor Unite este să "slăbească" şi să "învingă" gruparea Statul Islamic.

Kerry urmează să efectueze vizite în Iordania şi Arabia Saudită cu scopul de a discuta "despre situaţia în curs din Irak", în contextul în care statele membre ale Ligii Arabe au adoptat deja o poziţie fermă contra SI. Ele sunt hotărâte să "adopte măsurile necesare pentru înfruntarea grupărilor teroriste", inclusiv SI, "în plan politic, ideologic şi al securităţii".

Decapitarea jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff, răpiţi în Siria, este cea care a alarmat comunitatea internaţională şi a determinat-o, cu Statele Unite în frunte, să ia în calcul formarea unei alianţe împotriva SI.

Şeicul de la al-Azhar, în Egipt, una dintre cele mai prestigioase instituţii a islamului sunnit, i-a catalogat pe aceşti jihadişti "criminali care pătează imaginea islamului şi musulmanilor.

- Dublu atentat sinucigaş

În Orientul Mijlociu, Kerry va purta discuţii şi despre "modul de a susţine mai mult securitatea şi stabilitatea" noului Guvern irakian.

Comunitatea internaţională are aşteptări mari de la noul Guvern irakian, deoarece acest Cabinet va avea sarcina dificilă de a stopa înaintarea jihadiştilor şi de a recuceri terenul pierdut în iunie, când armata federală a fost pusă în derută de ofensiva-fulger a jihadiştilor în nordul ţării.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat formarea noului Guvern şi i-a îndemnat pe toţi liderii politici irakieni să "continue să colaboreze şi să ajungă fără întârziere la o decizie" asupra nominalizării miniştrilor Apărării şi Internelor.

Plasându-şi Guvernul sub semnul unităţii, al-Abadi s-a angajat luni, în Parlament, să soluţioneze diferendele dintre Guvernul central şi regiunea autonomă Kurdistan (nord).

Pe teren, cel puţin 18 persoane au fost ucise iar alte peste 50 rănite, luni, într-un dublu atentat sinucigaş şi confruntări armate, după ce doi bărbaţi înarmaţi au lansat un atac la Dhuluiya, la aproximativ 90 de kilometri nord de Bagdad.

Anumite surse au afirmat că atacul, respins potrivit unui ofiţer de poliţie, a fost efectuat de către SI, care încearcă de mai multe săptămâni să preia controlul asupra acestei localităţi.

Avioanele de luptă americane, care efectuează de o lună raiduri în nordul Irakului, şi-au extins în weekend zona atacurilor, pentru prima dată, în provincia cu populaţie majoritar sunnită Al-Anbar (nord), aflată sub controlul SI.

Profitând de aceste raiduri, forţele irakiene, susţinute de către triburi sunnite, au lansat o vastă ofensivă împotriva SI, care ameninţa un baraj considerat vital din regiunea Haditha.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici