Irakul regretă absenţa Iranului la conferinţa internaţională de la Paris

Irakul "regretă absenţa Iranului" la conferinţa internaţională de la Paris privind lupta împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Stat Islamic (SI), a declarat, luni, ministrul irakian de Externe, Ibrahim al-Jaafari.

137 afișări
Imaginea articolului Irakul regretă absenţa Iranului la conferinţa internaţională de la Paris

Irakul regretă absenţa Iranului la conferinţa internaţională de la Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am insistat pentru ca Iranul să fie prezent, însă nu noi suntem cei care iau decizia. Regretăm absenţa Iranului la această conferinţă", a spus el pentru presă.

"Toate ţările sunt vizate de problema Daesh (acronimul în arabă al SI). Iranul este o ţară vecină care ne-a oferit susţinerea sa de mai multe ori", a precizat el.

Iranul, marele absent al conferinţei de la Paris, apreciază drept ilegitimă coaliţia internaţională, al cărei obiectiv rămâne, potrivit acestei ţări, înlăturarea de la putere a regimului sirian.

Tabăra occidentală s-a arătat divizată asupra prezenţei Iranului la conferinţă, în timp ce mai multe ţări sunnite nu au fost de acord, la rândul lor, cu participarea Teheranului.

Mai devreme, Departamentul de Stat american a anunţat că Statele Unite nu se vor coordona militar cu Iranul pentru atacarea SI, explicând că Washingtonul este deschis discuţiilor cu Teheranul pe această temă.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a apreciat drept "improbabil ca Iranul să devină un membru cu drepturi depline al coaliţiei".

"Dar eu cred că putem spera în continuare că Iranul va susţine liniile principale ale acestui proiect şi ne putem aştepta ca Iranul să fie cooperant în privinţa planurilor coaliţiei", a declarat şeful diplomaţiei britanice cu ocazia reuniunii internaţionale de la Paris.

Ministrul irakian nu a vrut să dea detalii despre discuţiile purtate în cadrul conferinţei.

"Nu am abordat detalii în această dimineaţă. Părţile participante au avut reacţii destul de pozitive în raport cu situaţia actuală şi sprijinul pe care îl vor oferi Irakului", a declarat Ibrahim al-Jaafari.

Ministrul irakian a precizat că reluarea controlului asupra Mosul este "un obiectiv esenţial pentru Irak".

La finalul unei reuniuni de trei ore, luni dimineaţa, la Ministerul de Externe de la Paris, participanţii (27 de state arabe şi occidentale şi trei organizaţuii internaţionale) au repetat că Daesh este "o ameninţare nu numai pentru Irak, ci pentru toată comunitatea internaţională".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici