Iranul a aflat cauza incidentului din complexul nuclear Natanz, dar refuză să o dezvăluie

  • Autorităţile din Iran susţin că au aflat cauza "incidentului" produs în complexul atomic Natanz
  • Însă Teheranul refuză să o dezvăluie, invocând "raţiuni de securitate"
  • Atitudinea Teheranului generează speculaţii privind ipoteza unui act de sabotaj extern
973 afișări
Imaginea articolului Iranul a aflat cauza incidentului din complexul nuclear Natanz, dar refuză să o dezvăluie

Iranul a aflat cauza incidentului din complexul nuclear Natanz, dar refuză să o dezvăluie

Administraţia de la Teheran a anunţat, vineri după-amiază, că a aflat cauza incidentului produs în compexul nuclear Natanz, dar deocamdată nu o va dezvălui "din raţiuni de securitate", amplificând speculaţiile privind un nou act de sabotaj comis de alte ţări.

"Investigaţiile efectuate de agenţiile relevante au stabilit cu precizie cauza incidentului produs în complexul nuclear Natanz. Din raţiuni de securitate, cauza şi detaliile incidentului vor fi anunţate la un moment potrivit", a declarat Keyvan Khosravi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Siguranţă Naţională din Iran, citat de agenţiile de presă Tasnim şi Reuters.

Potrivit experţilor, în incident a fost avariată o fabrică de asamblare a centrifugelor. Presupusul atac a fost revendicat de o grupare necunoscută, "Gheparzii Patriei", care ar putea fi apropiată de grupuri disidente iraniene din exil. Însă, potrivit agenţiei Associated Press, există riscul ca incidentul din complexul nuclear Natanz să fie un nou act de sabotaj extern, asemănător cu atacul cibernetic Stuxnet, atribuit Israelului şi SUA.

Iar reacţiile Teheranului relevă că această ipoteză este tratată cu seriozitate. "Dacă se va dovedi că ţara noastră a fost atacată cibernetic, vom riposta", a avertizat generalul Gholam Reza Jalali, comandantul unităţii antisabotaje a armatei iraniene.

Administraţia de la Teheran a încercat iniţial să minimizeze incidentul, explicând că a fost un incendiu care a afectat "instalaţii industriale". Însă imaginile prezentate de Televiziunea iraniană arată daune de amploare care ar fi putut fi cauzate de o explozie urmată de incendiu.

Incidentul s-a produs la un imobil aflat în curs de construcţie, situat deasupra complexului nuclear subteran de la Natanz. "Nu există motive de îngrijorare", a susţinut Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică. Complexul nuclear Natanz este monitorizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Incidentul intervine după ce vineri a avut loc o explozie suspectă în Teheran, într-o zonă în care specialiştii cred că ar putea fi efectuate teste balistice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici