Iranul a denunţat la ONU dezvoltarea arsenalelor nucleare

Iranul a cerut luni, în cadrul deschiderii celei de-a 9-a conferinţe privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), la sediul ONU, ca puterile nucleare să renunţe la modernizarea arsenalului lor atomic şi a acuzat din nou Israelul că ameninţă Orientul Mijlociu.

185 afișări
Imaginea articolului Iranul a denunţat la ONU dezvoltarea arsenalelor nucleare

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

"Îndemnăm statele dotate cu arma nucleară să-şi înceteze imediat investiţiile în modernizarea şi menţinerea arsenalelor lor atomice", a solicitat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în numele a 120 de ţări din cadrul Mişcării Nealiniaţilor.

Iranul şi ceilalţi membri ai Mişcării Nealiniaţilor sunt "profund îngrijoraţi" de doctrinele militare, în special cea a NATO, care permit folosirea armei atomice, a adăugat el.

Republica Islamică, suspectată de occidentali că vrea să obţină arma atomică, a încheiat pe 2 aprilie, la Lausanne, un acord-cadru asupra programului său nuclear cu Grupul P5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania).

Discuţiile asupra programului nuclear iranian s-au reluat miercuri în scopul ajungerii la un acord final până la sfârşitul lui iunie.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei iraniene a criticat Israelul, care ar poseda arma atomică deşi nu a recunoscut acest lucru în mod oficial, acuzându-l că reprezintă "o ameninţare gravă şi permanentă pentru securitatea vecinilor săi continuând să-şi dezvolte arsenalul nuclear".

Israelienii, care nu au semnat TNP, participă ca observatori la această conferinţă care se va încheia pe 22 mai.

Semnat pe 1 iulie 1968, TNP a intrat în vigoare pe 5 martie 1970.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici