Iranul acuză ţările occidentale şi Israelul pentru dublul atentat din sud-estul ţării

Iranul a acuzat, sâmbătă, ţările occidentale şi Israelul că sunt în spatele dublului atentat sinucigaş, soldat cu 27 de morţi, joi, în sud-estul ţării, în pofida condamnării ferme a acestor atacuri de către UE şi Statele Unite.

16 afișări
Imaginea articolului Iranul acuză ţările occidentale şi Israelul pentru dublul atentat din sud-estul ţării

Iranul acuză ţările occidentale şi Israelul pentru dublul atentat din sud-estul ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit comandantului adjunct al poliţiei, Ahmad Reza Radan, citat de agenţia Mehr, 40 de persoane au fost arestate, la o zi de la atentat, pentru că au "provocat tulburări" în oraşul Zahedan. Acesta nu a oferit alte detalii.

"Responsabilii de această crimă au fost antrenaţi şi echipaţi în afara frontierilor şi apoi au venit în Iran", a declarat ministrul adjunct de Interne, Ali Abdollahi, în declaraţiile difuzate sâmbătă pe site-ul de Internet al televiziunii de stat.

"Acest act terorist orb a fost comis de mercenari din «lumea arogantă»", terminologie care desemnează puterile occidentale, a declarat el.

"Cei care au planificat această crimă şi i-au echipat pe cei care au comis-o trebuie să ştie că sunt responsabili", a adăugat Abdollahi, cerându-le Afganistanului şi Pakistanului vecine să îşi "supravegheze frontierele".

Atacul, soldat cu rănirea a 250 de persoane, a vizat moscheea Jamia din Zahedan. Acesta a fost revendicat de gruparea sunnită extremistă Jundallah, care a afirmat că a vrut să lovească Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului.

Capitalele occidentale au condamnat dublul atentat, dar preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a acuzat direct Statele Unite.

"Americanii trebuie să răspundă de acest act terorist în Sistan (Balucistan). Nu pot scăpa", a declarat el, potrivit site-ului televiziunii publice.

Ministrul de Interne, Mostafa Mohammad Najjar, a incriminat, la rândul său, Israelul, inamicul jurat al Republicii islamice.

"Actele teroriste ale sioniştilor au un anumit număr de obiective, între care acela de a crea diviziune între şiiţi şi sunniţi", a declarat Najjar, citat de agenţia Isna. El a adăugat că serviciile de securitate iraniene şi aparatul de securitate au "situaţia sub control".

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, le-a cerut "musulmanilor şiiţi şi sunniţi să fie răbdători şi să menţină unitatea", într-un mesaj adresat locuitorilor din provincia Sistan-Balucistan, a cărei reşedinţă este la Zahedan, a anunţat agenţia Fars.

Sâmbătă, numeroase persoane s-au reunit la Zahedan pentru a asista la funeraliile victimelor. Reunite în faţa moscheii Jamia, acestea se vor îndrepta către cimitirul principal.

"Cei care au comis aceste acte teroriste nu sunt nici şiiţi, nici sunniţi", se putea citi pe o banderolă, în timp ce mulţimea scanda "moarte teroriştilor", a anunţat agenţia oficială Irna.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici