Iranul anunţă că va începe să îmbogăţească uraniul la nivelul de 60%

  • Iranul va începe să îmbogăţească uraniul cu 60%, potrivit agenţiei IRNA.
  • În prezent, Iranul îmbogăţeşte uraniul cu 20% în izotopul 235, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul nuclear internaţional încheiat la Viena în 2015.
  • Îmbogăţirea cu 60% ar putea ajunge rapid la 90% şi mai mult, valori necesare pentru utilizarea acestui minereu în scopuri militare.
504 afișări
Imaginea articolului Iranul anunţă că va începe să îmbogăţească uraniul la nivelul de 60%

Iranul anunţă că va începe să îmbogăţească uraniul la nivelul de 60%

Iranul "va începe să îmbogăţească uraniul cu 60%", a anunţat marţi (13 aprilie) agenţia oficială IRNA, la două zile după „sabotarea” fabricii sale din Natanz, pentru care Teheranul învinovăţeşte Israelul, relatează Le Figaro.
 
Abbas Araghchi, ministru adjunct de Externe, a făcut anunţul „într-o scrisoare adresată lui Rafael Grossi”, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care a informat statele membre. Franţa a condamnat acest anunţ, care reprezintă „o dezvoltare serioasă” care necesită „un răspuns coordonat” din partea Franţei, Germaniei, Regatului Unit, SUA, Rusia şi China, a declarat preşedinţia franceză, precizând că această coordonare este „în curs”.
 
În prezent, Iranul îmbogăţeşte uraniul cu 20% în izotopul 235, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul nuclear internaţional încheiat la Viena în 2015. 
 
Îmbogăţirea cu 60% ar putea ajunge rapid la 90% şi mai mult, valori necesare pentru utilizarea acestui minereu în scopuri militare.
 
IRNA nu precizează când vor începe aceste activităţi, dar PressTV, un canal de ştiri al televiziunii de stat în limba engleză, a anunţat că măsura va fi pusă în aplicare miercuri. Iranul a negat întotdeauna dorinţa de a achiziţiona arme nucleare, invocând o interdicţie de ordin moral şi religios.
 
În scrisoarea adresată lui Rafel Grossi, Abbas Araghchi mai scrie că „1000 de centrifuge suplimentare cu o capacitate cu 50% mai mare vor fi adăugate instalaţiilor prezente la Natanz, pe lângă înlocuirea maşinilor avariate de explozia care a avut loc duminică în acest complex nuclear din centrul Iranului,” potrivit IRNA. 
 
Anunţurile vin la câteva ore după o întâlnire care a avut loc la Teheran între ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, şi omologul său rus, Serghei Lavrov.
 
Mai devreme, televiziunea de stat a anunţat că Abbas Araghchi a părăsit Teheranul pentru a participa la o reuniune la Viena, pentru a face bilanţul discuţiilor în curs care vizează reintegrarea Statelor Unite în acordul nuclear şi determinarea Teheranului de a respecta înţelegerea, în schimbul ridicării sancţiunilor impuse de Washington în 2018 împotriva Iranului.
 
Dar discuţiile de la Viena, care urmau să fie reluate miercuri, au fost amânate până joi, a anunţat ambasadorul rus la organizaţia internaţională, Mikhail Ulianov. ”Întâlnirea comitetului mixt care reuneşte statele părţi la acord (Germania, Franţa, Regatul Unit, China, Rusia şi Iran), sub egida UE, va avea loc pe 15 aprilie în capitala austriacă. Vor fi discutate, în mod evident, ultimele măsuri nucleare ale Iranului, în special îmbogăţirea cu 60% a uraniului," a scris el pe Twitter. 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici