Iranul ar putea fabrica bomba atomică în interval de 10 până la 14 luni

Iranul ar putea îmbogăţi suficient uraniu pentru a se dota cu bomba atomică în interval de două până la patru luni şi ar avea apoi nevoie de opt până la zece luni să fabrice această armă, au declarat luni autorii unui nou raport american.

893 afișări
Imaginea articolului Iranul ar putea fabrica bomba atomică în interval de 10 până la 14 luni

Iranul ar putea fabrica bomba atomică în interval de 10 până la 14 luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională, organizaţia non-profit independentă care a publicat acest raport, vine să sprijine declaraţiile secretarului american al Apărării, Leon Panetta, care a afirmat luna trecută că Iranul ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce bomba nucleară, dacă Teheranul ar lua o astfel de decizie.

Bazat pe datele colectate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), acest raport arată că cele "două-patru luni" ale primei faze corespund necesităţii obţinerii celor 25 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit necesare fabricării bombei nucleare.

"Iranul ar putea cerceta capacitatea de a produce suficient uraniu (pentru fabricarea armelor) mai rapid decât inspectorii AIEA ar putea detecta", mai avertizează raportul.

"Dacă Iranul ar reuşi să producă suficient (uraniu) pentru o armă nucleară, procesul de fabricare care ar urma ar putea să nu fie detectat înainte ca Iranul să îşi testeze aparatul nuclear în subteran sau să prezinte realizarea sa", adaugă acest raport.

Autorii au concluzionat că cel mai bun mod de a împiedica Teheranul să obţină o astfel de armă este de a-l "împiedica să acumuleze suficientă materie nucleară explozivă".

Însă într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel publicat luni, liderul diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi, a reafirmat dreptul statului său de a utiliza energia nucleară în scopuri paşnice.

În acelaşi timp, acesta a propus un compromis pentru a limita "în mod voluntar" nivelul de îmbogăţire a combustibilului nuclear, în schimbul unei furnizări de uraniu îmbogăţit din partea unor state terţe.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici