Iranul construieşte o bază de lansare pentru rachete

Iranul construieşte o nouă bază pentru lansarea de rachete, probabil cu asistenţă nord-coreeană, a anunţat, vineri, revista specializată Jane's, citând informaţii obţinute din imagini de satelit.

28 afișări
Imaginea articolului Iranul construieşte o bază de lansare pentru rachete

Iranul construieşte o bază de lansare pentru rachete (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rampa de lansare este construită la centrul spaţial Senman, aflat la est de Teheran, şi ar putea fi folosită în viitor pentru lansarea noii rachete spaţiale asamblate în prezent de Iran (Simorgh), se arată într-un comunicat dat publicităţii de Jane's.

Racheta, cu o lungime de 27 de metri şi un diametru de 2,5 metri, cântăreşte 85 de tone şi dispune de patru motoare, urmând să amplaseze, peste doi ani, un satelit de 100 de kilograme pe o orbită la 500 de kilometri.

Şantierul rampei de lansare şi construirea rachetei Simorgh (Phoenix) "demonstrează probabilitatea unei colaborări cu Coreea de Nord în programul de rachete", afirmă Jane's.

Revista adaugă că "platformele identificate instalate în zona de lansare sunt asemănătoare cu cele ale noii rampe de lansare nord-coreene de la Tongchang", ca şi alte lucrări din zona centrului spaţial. "De asemenea, prima fază a rachetei Simorgh seamănă foarte mult cu modelul nord-coreean Unha-2", precizează Jane's.

Noua rampă, situată la 4 kilometri nord-est de centrul spaţial Semnan, este finalizată în proporţie de 50 la sută, iar la 2,5 kilometri sud-vest de aceasta a fost inaugurat un nou şantier.

Toate aceste activităţi indică faptul că "Teheranul pare decis să continue dezvoltarea rachetelor, în pofida încercărilor Statelor Unite de a strânge sprijinul necesar în vederea impunerii unor sancţiuni suplimentare", afirmă Jane's.

Racheta Simorgh

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici