Iranul exclude un acord cu AIEA chiar de vineri, odată cu reluarea negocierilor la Viena

Noul ambasador iranian la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a exclus încheierea unui acord cu ocazia reluării, vineri, a negocierilor cu Agenţia, la Viena.

111 afișări
Imaginea articolului Iranul exclude un acord cu AIEA chiar de vineri, odată cu reluarea negocierilor la Viena

Iranul exclude un acord cu AIEA chiar de vineri, odată cu reluarea negocierilor la Viena (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este vorba despre prima întâlnire, deci îmi imaginez că nimeni nu se aşteaptă să rezolvăm toate problemele într-o singură reuniune", a declarat Reza Najafi pentru presă înainte de începerea discuţiilor cu Agenţia ONU.

"Intenţionăm să trecem în revistă probleme aflate în suspans şi să facem un schimb de puncte de vedere cu privire la modalităţile de continuare a cooperării noastre în vederea soluţionării tuturor acestor probleme", a adăugat el.

Această întâlnire, a 11-a de peste un şi jumătate, va fi prima de la instalarea la putere a preşedintelui moderat Hassan Rohani. Toate reuniunile anterioare s-au încheiat cu eşecuri.

Într-un raport din noiembrie 2011, AIEA a prezentat o listă de elemente care arată că Iranul a acţionat în vederea creării bombei atomice înainte de 2003 şi poate şi după aceea, în special la baza militară de la Parchin, în apropiere de Teheran, în care Agenţia solicită un acces, pe care nu l-a obţinut până acum.

Obiectul negocierilor cu AIEA constă în obţinerea unui acord care să permită inspectorilor Agenţiei să verifice dacă suspiciunile sale sunt fondate sau nu. Iranul, care dezminte că a vrut sau că vrea să se doteze cu arma nucleară, a respins elementele prezentate în acest raport, dintre care o mare parte provin de la servicii secrete ale unor ţări occidentale.

Reuniunea de la Viena are loc după o serie de întâlniri la cel mai înalt nivel în dosarul nuclear iranian la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Negocierile la nivel diplomatic cu membrii Grupului 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania), care vizează programul nuclear actual al Iranului şi în mod expres activităţi sensibile de îmbogăţire a uraniului, urmează să fie reluate la Geneva în perioada 15-16 octombrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici