Iranul impune condiţii pentru a rămâne în acordul nuclear

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a anunţat, miercuri, că Teheranul impune condiţii pentru rămânerea în acordul nuclear, cerând Franţei, Germaniei şi Marii Britanii să protejeze comerţul cu Iranul după retragerea SUA din acord, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters.

2892 afișări
Imaginea articolului Iranul impune condiţii pentru a rămâne în acordul nuclear

Iranul impune condiţii pentru a rămâne în acordul nuclear

Khamenei a precizat că puterile europene parte a acordului nuclear (Franţa, Germania şi Marea Britanie) trebuie să protejeze vânzările de petrol ale Iranului în faţa presiunilor aplicate de Statele Unite, să nu caute să negocieze programul balistic al Iranului şi să nu se opună acţiunilor Teheranului din Orientul Mijlociu.

”Băncile europene ar trebui să protejeze comerţul cu Iranul. Nu vrem să începem o luptă cu aceste trei ţări (Franţa, Germania şi Marea Britanie), dar nici nu avem încredere în ele. Europa ar trebui să garanteze pe deplin vânzările de petrol ale Iranului. În cazul în care americanii vor putea afecta vânzările de petrol ale Iranului, europenii ar trebui să compenseze acest lucru şi să cumpere petrolul iranian”, a declarat Khamenei.

Liderul suprem al Iranului a adăugat că în ultimii doi ani Statele Unite au ”încălcat în mod repetat” acordul nuclear, iar europenii ”au tăcut”. Khamenei a cerut puterilor europene ”să se revanşeze pentru acea tăcere şi să se opună noilor sancţiuni ale SUA împotriva Iranului”.

Anterior, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a prezentat o serie de condiţii pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul, somând regimul islamist de la Teheran să renunţe la "comportamentul negativ" şi ameninţând cu sancţiuni dure. Preşedintele SUA, Donald Trump, a somat Iranul să revină la negocieri, ameninţând că, în caz contrar, "se va întâmpla ceva", iar eventuala reluare a activităţilor atomice va fi urmată de consecinţe grave. Donald Trump a anunţat la începutul lunii mai retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat în anul 2015 de marile puteri cu Iranul. Rusia, Uniunea Europeană şi Iranul au anunţat că vor menţinerea Acordului atomic.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement Acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va depune toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. În acest context, preşedintele SUA, Donald Trump, semnalase în mod repetat intenţia de a nu prelungi participarea SUA la acest tratat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici