Iranul îşi intensifică represiunea în zona kurdă

Conducătorii clerici iranieni au intensificat reprimarea protestelor antiguvernamentale persistente din regiunea kurdă a ţării, desfăşurând trupe şi ucigând cel puţin patru demonstranţi duminică, potrivit unor postări pe reţelele de socializare şi grupurilor de apărare a drepturilor, scrie Reuters.

1365 afișări
Imaginea articolului Iranul îşi intensifică represiunea în zona kurdă

Iranul îşi intensifică represiunea în zona kurdă

Protestele la nivel naţional, declanşate de moartea unei femei kurde iraniene în vârstă de 22 de ani, Mahsa Amini, în septembrie, în timp ce se afla în custodia poliţiei moralităţii, au fost cele mai intense în zonele în care locuiesc majoritatea celor 10 milioane de kurzi din Iran.

Videoclipuri de pe reţelele de socializare, neverificabile de Reuters, au arătat un convoi de vehicule militare cu trupe puternic înarmate, presupus a fi în oraşul Mahabad din vestul ţării. Sunete de armament greu au putut fi auzite în alte câteva videoclipuri.

Grupul pentru drepturile omului Hengaw, cu sediul în Norvegia, a declarat că elicoptere militare au transportat membri ai mult temutei Gărzi Revoluţionare pentru a reprima protestele din oraşul kurd Mahabad, dominat de sunniţi.

Într-o declaraţie, transmisă de mass-media de stat, Gărzile au confirmat „întărirea” forţelor lor în regiunea kurdă din nord-vestul ţării pentru a se confrunta cu „grupurile teroriste separatiste” din zonă.

„Securitatea poporului este linia noastră roşie... şi să ne ocupăm în mod decisiv de terorişti este mandatul nostru”, se arată în declaraţie.

Autorităţile iraniene, care au pus moartea lui Amini pe seama unor afecţiuni medicale preexistente, spun că tulburările au fost provocate de adversari străini şi îi acuză pe separatiştii înarmaţi de comiterea violenţelor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iran,
represiune,
kurd

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici