Iranul îşi revendică oficial responsabilitatea pentru atacul cu rachete din apropierea consulatului american din Irak

Iranul şi-a revendicat oficial responsabilitatea pentru rachetele ce au lovit duminică dimineaţa în apropierea unui complex consular american din oraşul Erbil, din nordul Irakului, spunând că este o răzbunare pentru un atac israelian din Siria, notează The Guardian.

12984 afișări
Imaginea articolului Iranul îşi revendică oficial responsabilitatea pentru atacul cu rachete din apropierea consulatului american din Irak

Nu au fost raportate victime, însă atacul a marcat o escaladare semnificativă între SUA şi Iran. Ostilitatea dintre ţări s-a manifestat adesea în Irak, al cărui guvern este aliat cu ambele ţări.

Gărzile Revoluţionare din Iran au declarat pe site-ul lor că au lansat atacul împotriva unui „centru israelian strategic al conspiraţiei” din Erbil. Ei nu au oferit mai multe detalii, dar, într-o altă declaraţie, au spus că Israelul însuşi a fost în ofensivă, invocând lovitura din Siria.

Un oficial irakian din Bagdad a spus iniţial că mai multe rachete au lovit consulatul SUA din Erbil şi că acesta a fost ţinta atacului. Mai târziu, Lawk Ghafari, şeful biroului de presă externă al Kurdistanului, a declarat că niciuna dintre rachete nu a lovit instalaţia americană, dar că zonele din jurul complexului au fost avariate. O declaraţie a Ministerului de Interne din regiunea Kurdistan a Irakului a spus că rachetele au fost lansate din afara Irakului, din est, fără a numi totuşi Iranul.

Un oficial american al apărării a spus că este încă incert câte rachete au fost trase. În plus, acesta a subliniat că nu s-au produs daune la nicio instalaţie guvernamentală americană şi că nu există niciun indiciu că ţinta ar fi clădirea consulatului, care este nouă şi în prezent neocupată.

Atacul a avut loc la câteva zile după ce Iranul a declarat că va riposta pentru un atac israelian din apropierea capitalei Siriei, Damasc.

Prezenţa SUA în Irak a fost mult timp un punct de foc pentru Teheran, dar tensiunile au crescut după ce o lovitură americană ce a avut loc în ianuarie 2020, lângă aeroportul din Bagdad, a ucis un general iranian de rang înalt. Ca răzbunare, Iranul a lansat un baraj de rachete la baza aeriană al-Asad, unde erau staţionate trupele americane. Peste 100 de membri ai serviciului au suferit leziuni cerebrale traumatice în urma exploziei.

Prim-ministrul irakian, Mustafa al-Kadhimi, a scris pe Twitter: „Agresiunea care a vizat dragul oraş Erbil şi a răspândit frica în rândul locuitorilor săi este un atac la adresa securităţii poporului nostru”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici