Hassan Rouhani şi-a cerut iertare în numele Iranului pentru doborârea avionului ucrainean. Gardienii Revoluţiei îşi asumă responsabilitatea totală: „Aş fi preferat să fi murit”

Avionul doborât în Iran. Armata iraniană a anunţat sâmbătă că a doborât avionul ucrainean care decolase miercuri de la Teheran cu destinaţia Kiev, însă susţine că nu a fost un act intenţionat, ci o eroare umană, cauzată şi de acţiunile SUA. De asemenea, preşedintele iranian l-a sunat pe Volodimir Zelenski şi şi-a cerut iertare în numele Iranului pentru tragedia aviatică.

76335 afișări
Imaginea articolului Hassan Rouhani şi-a cerut iertare în numele Iranului pentru doborârea avionului ucrainean. Gardienii Revoluţiei îşi asumă responsabilitatea totală: „Aş fi preferat să fi murit”

Sursa FOTO: Hepta.ro

Armata iraniană a anunţat că avionul a fost doborât ca urmare a unei „erori umane” şi că cei responsabili pentru prăbuşirea aeronavei vor fi traşi la răspundere.

Iată ce trebuie să ştii:

►Armata iraniană recunoaşte că a doborât avionul ucrainean dintr-o "eroare umană"
►Hassan Rouhani: Iranul regretă profund această greşeală dezastruoasă
►Justin Trudeau: Guvernul canadian se aşteaptă la o cooperare deplină a autorităţilor iraniene
►Preşedintele ucrainean cere pedepsirea vinovaţilor şi  despăgubiri
►Liderul suprem al Iranului a autorizat recunoaşterea publică a doborârii avionului
►Gardienii Revoluţiei îşi asumă responsabilitatea totală pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri

Hassan Rouhani şi-a cerut iertare în numele Iranului pentru doborârea avionului ucrainean

Preşedintele iranian Hassan Rouhani l-a sunat pe Volodimir Zelenski pentru a discuta doborârea avionului ucrainean, liderul iranian cerându-şi iertare în numele ţării, a transmis Administraţia de la Kiev, potrivit RT.

Rouhani a oferit condoleanţe poporului ucrainean dar şi familiilor victimelor, arată un comunicat al Administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

„Rouhani şi-a cerut scuze în numele Iranului pentru tragedia care a curmat vieţile a 176 de oameni. De asemenea, liderul epublicii islamice a recunoscut că tragedia a fost cauzată de acţiuni eronate a forţelor militare iraniene”, a mai transmis comunicatul. 

Teheran a mai jurat să ofere „orice asistenţă necesară” experţilor ucraineni care anchetează cazul şi a promis să îi aducă în faţa instanţei pe toţi cei responsabili. Zelenski a salutat recunoaşterea vinei de către Iran şi a declarat că acest pas deschide calea unei investigaţii „fără alte întârzieri”.

Preşedintele ucrainean a mai spus că se aşteaptă ca Iranul să „coopereze pe deplin” cu Ucraina „conform legilor internaţionale”.

Zelenski a adăugat că trupurile neînsufleţite ale echipajului de bord trebuie să fie aduse în Ucraina „cât mai curând” şi a spus că aceasă chestiune este de o „importanţă maximă”. El a precizat că Ministerul de Externe ucrainean va trimite un document Iranului în care va detalia paşii legali următori pentru a rezolva chestiunea între cele două state, inclusiv partea legată de compensaţii.

Rouhani a discutat telefonic şi cu premierul Canadei Justin Trudeau şi i-a promis că va continua anchetarea tragediei, potrivit agenţiei iraniene IRNA. Cei doi lideri au fost de acord că cele două ţări trebuie să coopereze pentru clarificarea circumstanţelor producerii catastrofei.

Între timp, Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei îndeamnă companiile aeriene europene să evite deocamdată spaţiul aerian iranian. Sfatul urmează o recomandare anterioara privind interzicerea zborurilor deasupra Iranului, la o altitudine mai joasă de 7.62 de kilometri, a companiilor aeriene din Europa.

Mesajul transmis de Regina Elizabeth a II-a canadienilor

Citeşte continuarea...

Regin Marii Britanii, Elizabeth a II-a, a transmis un mesaj de condoleanţe poporului canadian, după doborârea avionului ucrainean de către Iran care a dus la moartea a 176 de persoane.

Reacţia lui Boris Johnson după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean „din greşeală”

Citeşte continuarea... 

Premierul britanic Boris Johnson a declarat, sâmbătă, că doborârea accidentală a avionului ucrainean cu 176 de pasageri de către Iran întăreşte importanţa reducerii tensiunilor în Orientul Mijlociu.

Iranienii furioşi pun la îndoială condoleanţele autorităţilor după doborârea avionului ucrainean: „Au ascuns această veste tragică zile întregi”

Citeşte continuarea... 

Declaraţia Iranului de sâmbătă, conform căreia un avion de pasageri din Ucraina a fost doborât de o rachetă lansată neintenţionat, a urmat presiunii crescânde din străinătate, dar şi acasă, iar pentru unii iranieni condoleanţele autorităţilor nu sunt suficiente, potrivit Reuters.

Gărzile revoluţionare iraniene îşi asumă responsabilitatea pentru doborârea avionului ucrainean

Gărzile revoluţionare iraniene îşi asumă întreaga responsabilitate pentru doborârea avionului ucrainean, a declarat un comandant al gărzilor într-un videoclip postat online sâmbătă de televiziunea de stat din Iran, potrivit Reuters. „Îmi asum responsabilitatea totală în această catastrofă”, a afirmat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat. „Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a adăugat el.

Liderul suprem al Iranului a cerut să fie făcute publice detaliile despre doborâre

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah, Ali Khamenei, autoritatea supremă a Republicii Islamice, a fost informat vineri cu privire la doborârea accidentală a avionului ucrainean şi a solicitat ca anunţul să fie făcut public doar după o întâlnire a celui mai important organism de securitate naţională, potrivit unei ştiri semi-oficiale transmise de agenţia Fars, relatează Reuters. 

Zelenski aşteaptă despăgubiri din partea Iranului în urma accidentului aviatic

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat o declaraţie în urma anunţului prin care Iranul a recunoscut că a doborât accidental avionul de pasageri ucrainean, relatează CNN.

"Dimineaţa aceasta nu a fost una bună, dar a adus la suprafaţă adevărul. Iranul a recunoscut că a tras în avionul ucrainean, înainte de finalizarea anchetei deschise de Comisia Internaţională

Insistăm însă asupra admiterii depline a vinovăţiei. Ne aşteptăm ca Iranul să efectueze o anchetă completă şi transparentă, să îi aducă pe cei responsabili în faţa justiţiei, să returneze corpurile celor decedaţi, să ofere compensaţii materiale şi să transmită scuze oficiale, prin canalele diplomatice.

Sperăm că ancheta va continua fără întârzieri artificiale şi alte obstacole. Cei 45 de profesionişti ucrainieni au nevoie de acces complet la date pentru a face dreptate.”

Premierul canadian Justin Trudeau cere stabilirea vinovaţilor după anunţul Iranului

„Iranul a recunoscut că forţele sale armate a doborât avionul Ukraine International Airlines 752. Suntem interesaţi de rezolvarea cazului, tragerea la răspundere, transparenţă şi dreptate pentru victime şi rudele lor. Este o tragedie naţională şi canadienii plâng împreună. Lucrăm în continuare cu partenerii noştri externi pentru a asigura o anchetă completă şi aprofundată iar guvernul canadian aşteaptă cooperare deplină din partea autorităţilor iraniene” a anunţat premierul canadian, Justin Trudeau, într-o declaraţie de presă, relatează CNN.

Preşedintele Hassan Rouhani:  Iranul regretă profund această greşeală 

Preşedintele Iranului Hassan Rouhani a spus sâmbătă că investigaţia făcută de forţele armate ale ţării a dus la concluzia că rachete trase dintr-o greşeală umană au dus la prăbuşirea avionului ucrainean.

”Ancheta internă a forţelor armate a arătat că în mod regretabil rachete trase din cauza unei erori umane a cauzat prăbuşirea îngrozitoare a avionului ucrainean şi moartea a 176 de oameni nevinovaţi.  Ancheta continuă pentru a lămuri şi judeca această mare tragedie şi greşeală de neiertat. Iranul regretă profund această greşeală dezastruoasă. Mă rog pentru familiile îndurerare şi ofer sincere condoleanţe” a scris preşedintele iranian pe Twitter. 

Anunţul de sâmbătă vine în contextul în care autorităţile iraniene au respins în repetate rânduri în ultimele zile acuzaţiile potrivit cărora avionul a fost lovit de o rachetă iraniană şi s-a prăbuşit din această cauză.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

Ministrul iranian de Externe: Doborârea avionului ucrainean a fost cauzată de o eroare umană şi de acţiunile SUA

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif a scris sâmbătă pe Twitter că doborârea avionului ucrainean care decolase miercuri de la Teheran cu destinaţia Kiev a fost cauzată de o eroare umană, dar şi de „aventurismul Statelor Unite”, informează Reuters.

„Aceasta este o zi tristă. Concluziile preliminare ale investigaţiei Forţelor Armate sunt că o eroare umană în timpul unei crize provocate de aventurismul Statelor Unite a dus la acest dezastru”, a scris Zarif pe Twitter.

„Exprim regrete profunde, scuze şi condoleanţe cetăţenilor noştri, familiilor victimelor şi naţiunilor afectate”, a adăugat acesta.

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici