Iranul respinge SUA în discuţiile legate de acordul nuclear. Doar ridicarea sancţiunilor ar putea revitaliza relaţiile dintre cele două ţări

  • Teheranul a refuzat o întâlnire cu SUA şi mai multe ţări europene pentru a renegocia termenii acordului nuclear
  • Iranul a cerut în mod ferm ridicarea sancţiunilor impuse de Statele Unite ale Americii
  • Administraţia Biden s-a arătat dezamăgită de refuzul iranienilor, dar rămâne pe poziţii pentru a continua negocierile
1584 afișări
Imaginea articolului Iranul respinge SUA în discuţiile legate de acordul nuclear. Doar ridicarea sancţiunilor ar putea revitaliza relaţiile dintre cele două ţări

Sursa foto: profimedia

Iranul a refuzat dialogul cu SUA şi un grup de state europene despre respectarea condiţiilor acordului nuclear semnat în 2015. Tensiunile au crescut atunci când Statele Unite au decis să părăsească acordul în 2018, pe motiv că doreau o renegociere a termenilor, ceea ce nu s-a concretizat.

Preşedintele de atunci, Donald Trump, a impus sancţiuni economice paralizante pentru a forţa Iranul să vină la masa tratativelor. Teheranul a refuzat şi a ripostat prin faptul că s-au retras dintr-un număr de angajamente cheie.

Administraţia Biden şi-a exprimat intenţia de readuce SUA în cadrul acordului, denumit Planul Comun de Acţiune Cuprinzător. Dar Washingtonul insistă că Teheranul trebuie să revină mai întâi la respectarea deplină a condiţiilor din 2015, în timp ce Iranul afirmă că acest lucru se va întâmpla numai odată cu ridicarea sancţiunilor. 

Iranul se confruntă cu cea mai gravă criză economică din istoria sa, din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite ale Americii.

"SUA trebuie mai întâi să reintre în acordul nuclear şi să ridice sancţiunile ilegale impuse Iranului ... nu este nevoie de negocieri în acest sens. Ne vom întoarce la angajamentele noastre de îndată ce sancţiunile vor fi ridicate", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului, Saeed Khatibzadeh.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh a declarat că nu este momentul potrivit pentru a da curs discuţiilor înaintate de SUA şi Uniunea Europeană.

"Având în vedere acţiunile şi declaraţiile recente ale Statelor Unite şi ale celor trei puteri europene, Iranul nu consideră că este momentul să organizeze o întâlnire cu aceste ţări, care a fost propusă de şeful politicii externe a UE", a declarat Saeed Khatibzadeh.

"Deşi suntem dezamăgiţi de răspunsul Iranului, rămânem fermi pe poziţii pentru a relansa diplomaţia dintre Iran şi SUA prin respectarea reciprocă a angajamentelor Planului Comun de Acţiune”, a declarat un purtător de cuvânt de la Casa Albă.

Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat dorinţa de a relansa acordul pe care predecesorul său l-a abandonat şi a promis că va îmbunătăţi relaţiile diplomatice cu Iranul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici