Iranul şi Venezuela sunt unite în vederea "frânării nebuniei imperialiste", afirmă Hugo Chavez

Venezuela şi Iranul vor continua să coopereze în vederea "frânării nebuniei imperialiste", a subliniat preşedintele venezuelean Hugo Chavez, primindu-l la Caracas pe "fratele" său iranian Mahmoud Ahmadinejad, care întreprinde un turneu în regiune.

520 afișări
Imaginea articolului Iranul şi Venezuela sunt unite în vederea "frânării nebuniei imperialiste", afirmă Hugo Chavez

Hugo Chavez (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Există voinţa de a continua să acţionăm împreună (...) cu scopul de a frâna nebunia imperialistă care se dezvoltă astăzi mai mult ca niciodată anterior, cu o forţă teribilă, ameninţătoare", a declarat Chavez în curtea palatului prezidenţial Miraflores, unde preşedintele iranian a fost primit cu onoruri militare.

"În prezent, poporul venezuelean şi poporul iranian sunt pe calea luptei împotriva oricărui egoism şi oricărei aroganţe a imperialismului", a declarat la rândul său Ahmadinejad, în cursul ceremoniei, transmisă la radio şi la televiziune.

Chavez şi Ahmadinejad, care au consolidat relaţiile în ultimii ani, concomitent cu o sporire a ostilităţii lor faţă de Statele Unite, s-au salutat ca "fraţi", înaintea începerii unei reuniuni în cursul căreia urmează să semneze o serie de acorduri bilaterale.

Preşedintele iranian a sosit duminică în Venezuela, într-o primă etapă a turneului său regional care include întâlniri cu preşedinţii stângii radicale, urmând să efectueze vizite în Nicaragua, Cuba şi Equator.

Venezuela şi Iranul, ţări membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), au acorduri economice în valoare totală de aproximativ cinci miliarde de dolari şi au convenit să producă în Venezuela, între altele, ciment, sateliţi, alimente, tractoare şi biciclete.

Turneul lui Ahmadinejad se desfăşoară într-un climat de tensiuni tot mai mari cu Occidentul, din cauza programului său nuclear controversat.

Luni, Republica islamică a anunţat că l-a condamnat la moarte pe un cetăţean american de origine iraniană, acuzat de spionaj, dar şi începerea unor activităţi de îmbogăţire a uraniului, într-o nouă uzină situată la sud-vest de Teheran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici