Iranul suspendă cooperarea cu UE în domeniul drepturilor omului, ca reacţie la sancţiuni

  • Iranul suspendă cooperarea cu Uniunea Europeană în materie de drepturile omului
  • Decizia a fost luată ca reacţie la sancţiunile impuse de UE din cauza reprimării protestelor din Iran
440 afișări
Imaginea articolului Iranul suspendă cooperarea cu UE în domeniul drepturilor omului, ca reacţie la sancţiuni

Iranul suspendă cooperarea cu UE în domeniul drepturilor omului, ca reacţie la sancţiuni

Administraţia de la Teheran a anunţat, luni seară, suspendarea dialogului în domeniul drepturilor omului cu Uniunea Europeană, ca reacţie la sancţiunile anunţate de Bruxelles din cauza reprimării protestelor.

"Iranul suspendă orice fel de dialog în domeniul drepturilor omului cu Uniunea Europeană şi cooperarea rezultată din acest dialog", a transmis Administraţia de la Teheran, conform Agenţiei France-Presse şi site-ului Sudinfo.be.

Uniunea Europeană a anunţat, luni după-amiază, sancţionarea unor oficiali din Iran, inclusiv a comandantului Gardienilor Revoluţiei, din cauza reprimării protestelor antiguvernamentale la sfârşitul anului 2019. "Uniunea Europeană a condamnat încă din decembrie 2019 utilizarea extinsă şi disproporţionată a forţei de către serviciile de securitate iraniene, ceea ce a condus la un număr mare de morţi şi răniţi ca reacţie la demonstraţiile izbucnite în noiembrie 2019. În acest context şi în conformitate cu angajamentul UE de abordare a tuturor preocupărilor privind situaţia din Iran, inclusiv în materie de drepturile omului, opt persoane şi trei entităţi vor fi incluse pe lista persoanelor şi entităţilor vizate de măsuri restrictive", a comunicat luni Consiliul UE, conform unei decizii publicate pe site-ul instituţiei.

Printre oficialii sancţionaţi figurează mai mulţi membri ai Gardienilor Revoluţiei din Iran, inclusiv comandantul Hossein Salami. De asemenea, sunt sancţionate trei entităţi penitenciare din Iran: închisorile Evin şi Fashafouyeh din Teheran, precum şi penitenciarul Rajaee Shahr, din provincia Alborz.

Autorităţile iraniene sunt acuzate de organizaţii pentru drepturile omului de reprimarea în mod brutal a protestelor antiguvernamentale de la sfârşitul anului 2019. Conform unor surse, acţiunile de reprimare s-au soldat cu sute de morţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici