Iranul va îmbogăţi uraniul cu o puritate de până la 20%. Cifră de peste cinci ori mai mare faţă de limita stablită în acordul nuclear semnat în 2015

  • Iranul a informat organului de supraveghere nuclear al Organizaţiei Naţiunilor Unite că intenţionează să îmbogăţească uraniul cu o puritate de până la 20%, un nivel pe care l-a atins înainte de acordul din 2015, a spus agenţia.
  • Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de anunţuri recente ale Iranului către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, conform căreia intenţionează să încalce în continuare acordul ca represiune pentru retragerea Washingtonului din acord şi pentru reimpunera sancţiunilor împotriva Teheranului.
1211 afișări
Imaginea articolului Iranul va îmbogăţi uraniul cu o puritate de până la 20%. Cifră de peste cinci ori mai mare faţă de limita stablită în acordul nuclear semnat în 2015

Iranul va îmbogăţi uraniul cu o puritate de până la 20%. Acordul nuclear semnat de Iran în 2015 prevedea o limită de 3,67%

Acest pas a fost unul dintre numeroasele menţionate într-o lege adoptată de parlamentul iranian luna trecută ca răspuns la uciderea principalului om de ştiinţă din ţară, moarte pe care Teheranul a atribuit-o Israelului. Astfel de mişcări ale Iranului ar putea complica eforturile preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, de a reveni la acord, relatează The Guardian.

"Iranul a informat agenţia că, pentru a se conforma unui act juridic adoptat recent de parlamentul ţării, Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului intenţionează să producă uraniu cu un conţinut de îmbogăţire până la 20% la uzina de îmbogăţire a combustibilului Fordow", a transimis IAEA într-un comunicat.

Fordow a fost construit în interiorul unui munte, aparent pentru a-l proteja de bombardamentele aeriene, iar acordul din 2015 nu permite îmbogăţirea uraniului acolo.

Iranul a încălcat limita de 3,67% a acordului privind puritatea cu care poate îmbogăţi uraniu, dar a ajuns până la maxim 4,5% cu mult sub 20% pe care le-a realizat înainte de acord.

Scopul principal al acordului a fost extinderea timpului pe care Iranul avea nevoie pentru a produce suficient material pentru o bombă nucleară, la cel puţin un an. De asemenea, a ridicat sancţiunile internaţionale împotriva Teheranului.

Agenţiile de informaţii americane şi AIEA consideră că Iranul a avut un program secret şi coordonat de arme nucleare pe care l-a oprit în 2003. Iranul neagă că ar fi avut vreodată unul.

Biden, care intră în funcţie pe 20 ianuarie, a semnalat că Washingtonul se va alătura aşa-numitului Plan de Acţiune Comprehensiv Comun care vizează limitarea programului nuclear al Iranului.

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat că schimbarea administraţiei din SUA înseamnă că există „o ultimă fereastră” pentru progres care „nu ar trebui risipită”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici