Iranul va informa AIEA în legătură cu creşterea capacităţii de îmbogăţire a uraniului

Regimul de la Teheran va informa Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) despre iniţierea unui proces de sporire a capacităţii sale de îmbogăţire a uraniului, a declarat un purtător de cuvânt al Organizaţiei Energiei Atomice din Iran, potrivit site-ului cotidianului New York Times.

872 afișări
Imaginea articolului Iranul va informa AIEA în legătură cu creşterea capacităţii de îmbogăţire a uraniului

Iranul va informa AIEA în legătură cu creşterea capacităţii de îmbogăţire a uraniului

Oficialul iranian Behrouz Kamalvandi a declarat, pentru agenţia iraniană de ştiri ISNA, Teheranul va trimite o scrisoare către AIEA prin care Iranul anunţă că procesul de creştere a capacităţii de producere a hexafluorurii de uraniu (UF6) va începe de marţi.

Kamalvandi a mai adăugat că Iranul are capacitatea de a accelera producţia de centrifuge, care sunt utilizate la procesul de îmbogăţire a uraniului. Compusul UF6 este materia primă în acest proces.

Ayatolahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat luni că a ordonat pregătirea pentru creşterea capacităţii de îmbogăţire a uraniului în cazul în care acordul atomic cu marile puteri este anulat după retragerea SUA.

Marile puteri europene au semnalat în repetate rânduri că intenţionează să respecte în continuare înţelegerea, însă şi-au exprimat unele îngrijorări în legătură cu programul balistic şi influenţa Iranului în regiunea Orientului Mijlociu. Regimul de la Teheran însă susţine că cele două chestiuni nu sunt negociabile.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, în anul 2015, la un acord privind programul nuclear iranian, prin care Teheranul se angaja să-şi limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici