Islamiştii din M.Britanie care plănuiau atacuri în 2006 vizau şi centrale nucleare - VIDEO

Islamiştii găsiţi vinovaţi în Marea Britanie de tentativă de atentate asupra unor zboruri transatlantice pregătiseră un plan complex, care includea atacuri asupra unor clădiri înalte, a unor centrale nucleare, rafinării petroliere şi terminale de gaze, relatează Daily Mail.

17 afișări
Imaginea articolului Islamiştii din M.Britanie care plănuiau atacuri în 2006 vizau şi centrale nucleare - VIDEO

Islamiştii din M.Britanie care plănuiau atacuri în 2006 vizau şi centrale nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trei fanatici islamişti de origine britanică au plănuit în 2006 atentate cu explozibile lichide disimulate în băuturi răcoritoare, pentru a arunca în aer cel puţin şapte avioane, cu efecte mai devastatoare decât cele de la 11 septembrie din SUA.

Cea de-a doua fază a planului prevedea atacuri asupra unor clădiri înalte de la Canary Warf, a tunelului pietonal Greenwich de sub Tamisa, a unor centrale nucleare, rafinării petroliere şi terminale de gaze.

Complotul a fost coordonat din Pakistan de organizatorul atentatelor din 7 iulie de la Londra, membru al-Qaida. Celula a fost condusă de Ahmed Abdulla Ali (28 de ani) din estul Londrei, inspirat de Osama ben Laden, şi care a propus chiar ca autorii să îşi ia familiile la bordul avionelor pentru a evita orice suspiciune.

Abdulla Ahmed Ali, Assad Ali Sarwar şi Tanvir Hussain au fost găsiţi vinovaţi, luni, pentru complot în vederea detonării unor explozibile lichide în timpul zborurilor transatlantice, riscând să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă, în timp ce alţi presupuşi complici au fost achitaţi.

Autorităţile au descoperit complotul după ce MI5 şi unităţile anti-tero l-au urmărit pe Ahmed Ali ca urmare a călătoriilor frecvente în Pakistan, plasând ulterior un microfon într-una dintre casele pe care grupul le folosea pentru fabricarea bombelor.

Astfel, autorităţile au aflat că urmau să fie atacate 18 zboruri în acelaşi timp, care ar fi provocat un şoc. Acestea marcau numai începutul valului de atrocităţi, care vizau distrugerea infrastructurii care defineşte societatea civilizată.

"Aşteptaţi-vă la valuri de operaţiuni ale martirilor împotriva voastră şi veţi vedea răzbunarea şi mânia noastră, distrugându-vă poporul şi împrăştiindu-vă trupurile pe străzi din cauza acestor războaie (din Irak şi Afganistan - n. red.). Nu sunt sclavul nimănui. Sunt un om liber", afirma Ahmed Abdulla Ali, într-o înregistrare video de 16 minute.

Descoperirea complotului a provocat haos pe aeroporturile internaţionale în 2006 după restricţionarea accesului cu lichide la bordul avioanelor.

Costul investigaţiilor şi al celor două procese a fost cel mai mare din istoria Marii Britanii, ridicându-se la 135 de milioane de lire sterline (154 de milioane de euro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici