Islanda nominalizează un premier interimar şi solicită organizarea de alegeri anticipate

Guvernul islandez l-a nominalizat, miercuri seară, pe Sigurdur Ingi Johannsson premier interimar şi a solicitat organizarea de alegeri anticipate în toamnă, la o zi după ce premierul Sigmundur David Gunnlaugsson a demisionat din cauza scandalului Panama Papers, informează Reuters.

333 afișări
Imaginea articolului Islanda nominalizează un premier interimar şi solicită organizarea de alegeri anticipate

Islanda nominalizează un premier interimar şi solicită organizarea de alegeri anticipate

Numirea lui Sigurdur Ingi Johannsson, ministrul Agriculturii şi al Pescuitului, în fruntea guvernul islandez vine după proteste de amploare în care mii de islandezi au ieşit în stradă pentru a solicita demisia premierului în funcţie atunci, Sigmundur David Gunnlaugsson, acuzat că ar fi evitat plătirea de taxe împreună cu soţia sa, potrivit dezvăluirilor făcute de ancheta jurnalistică Panama Papers.

Pe fondul protestelor declanşate de luni, Gunnlaugsson a demisionat marţi, deşi exclusese vehement această opţiune anterior, dar oamenii au continuat să iasă în stradă şi miercuri seară.

Potrivit unei scurgeri de 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca, Gunnlaugsson şi soţia sa au înfiinţat o companie în Insulele Virgine Britanice, cu ajutorul acestei firme, evitând, astfel, plătirea de taxe şi impozite pentru milioane de dolari.

Guvernul islandez a explicat că decizia de a organiza alegeri anticipate în toamnă îi va oferi timp pentru a face faţă celor mai mari schimbări în politica economică a ţării introduse pe fondul crizei economice din 2008.

Opoziţia încearcă să impună organizarea de noi algerei cu un vot de neîncredere în guvern, ceea ce ar putea duce la o schimbare politică radicală.

Ancheta Panama Papers se bazează pe o scurgere imensă de date, de 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca, specializată în crearea de companii offshore prin care şi-au ascuns averile numeroase personalităţi din lume evitând plătirea de taxe, printre aceştia aflându-se apropiaţi ai lui preşedintelui rus Vladimir Putin, personalităţi sportive precum Lionel Messi şi Michael Platini, dar şi afacerişti români.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici