Israelul a făcut presiuni ca Washingtonul să excludă Turcia din programul F-35

Oficiali din Israel au depus eforturi susţinute pentru a convinge Washingtonul să excludă Turcia din programul avionului invizibil pe radar F-35, aparent în încercarea de a-şi conserva avantajul militar în regiune, informează cotidianul Times of Israel, citând postul Channel 12.

2085 afișări
Imaginea articolului Israelul a făcut presiuni ca Washingtonul să excludă Turcia din programul F-35

Israelul a făcut presiuni ca Washingtonul să excludă Turcia din programul F-35

În contextul crizei generate de hotărârea Ankarei de a cumpăra sisteme antiaeriene ruse S-400, Statele Unite au anunţat suspendarea programului de livrare a avioanelor multirol F-35 în Turcia.
Statele Unite au avertizat că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.

Potrivit Channel 12, oficialii israelieni au formulat preocupări similare în legătură cu posibilitatea ca detalii despre elementele avansate ale avionului ar putea fi obţinute de ţări din regiune.

Israelul a decis să achiziţioneze cel puţin 50 de aeronave F-35, iar până în acest moment au fost livrate 16 aparate, urmând ca restul să fie livrat până în 2024.

Israelul este a doua ţară după SUA care a primit avioane F-35 Lightning II şi una din puţinele care au primit permisiunea de a modifica anumite elemente ale aeronavei, ce este cunoscută în Israel sub numele Adir.

În 2018, Forţele aeriene israeliene au dezvăluit că aeronave F-35 au participat la operaţiuni militare, inclusiv deasupra Libanului, fiind astfel prima ţară din lume care a folosit în luptă noul aparat.

Taguri:
israel,
turcia,
avion

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici