Israelul acuză Iranul de "terorism ecologic". Ministrul Mediului spune că Iranul a deversat intenţionat petrol în estul Mediteranei

  • Ministrul israelian pentru protecţia mediului a declarat că Iranul este responsabil pentru o deversare recentă de petrol care i-a devastat ţărmurile şi a susţinut că incidentul a fost o formă de „terorism ecologic”.
  • Gila Gamliel a declarat că, după o investigaţie de două săptămâni, ministerul său a identificat un petrolier numit Emerald, care făcea contrabandă cu petrol din Iran în Siria, încălcând normele internaţionale.
1042 afișări
Imaginea articolului Israelul acuză Iranul de "terorism ecologic". Ministrul Mediului spune că Iranul a deversat intenţionat petrol în estul Mediteranei

Israelul acuză că Iranul de "terorism ecologic". Ministrul mediului spune că Iranul a aruncat intenţionat petrol în estul Mediteranei

Nava a trecut prin Golful şi Marea Roşie cu contacte intermitente de urmărire prin radio şi satelit înainte de a arunca petrol în estul Mediteranei între 1 şi 2 februarie, a declarat Gila Gamliel reporterilor. Acum este ancorată în Iran, a adăugat ea, potrivit The Guardian.

„După reducerea numărului de suspecţi în incident, am descoperit că nu este vorba doar de o infracţiune faţă de mediu, ci de un act de terorism ecologic”, a precizat ulterior Gamliel pe Twitter.

Reuters a raportat că nava a fost cumpărată de Emerald Marine Ltd, o companie cu sediul în Insulele Marshall, citând baza de date de transport maritim Equasis.

Ministrul este membru al partidului prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu. Cu toate acestea, acuzaţiile ei nu au fost întărite de către alţi oficiali şi nu a oferit detalii despre motivul pentru care credea că deversarea a fost intenţionată, mai degrabă decât un accident. Iranul nu a comentat afirmaţiile.

Activiştii de mediu au început să raporteze apariţia gudronului pe coasta Israelului, după o furtună puternică.

În ultimele două săptămâni, mii de voluntari israelieni au încercat să cureţe de substanţele toxice plajele.

Şeful autorităţii israeliene pentru natură şi parcuri, Shaul Goldstein, a declarat că a fost „cel mai grav dezastru ecologic din ultimii zece ani”.

Datele de urmărire ale navelor de la Refinitiv au arătat că Emerald şi-a raportat poziţia după ce a trecut prin Canalul Suez la 1 februarie şi din nou în Turcia două zile mai târziu, sugerând că a trecut pe lângă Israel în perioada în care oficialii israelieni cred că a avut loc deversarea.

Tensiunile dintre  Israel şi Iran sunt în creştere în ultima perioadă. Israelul a bombardat sute de ţinte iraniene în Siria.

Luni, Netanyahu a declarat că Iranul a atacat săptămâna trecută o navă deţinută de Israel în Golful Oman. „Iranul este cel mai mare duşman al Israelului. Sunt hotărât să-l opresc. Îl lovim în întreaga regiune”. Iranul a respins afirmaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici