Israelul blochează un proiect de contract de vânzare de armament negociat cu Ucraina

Un proiect de contract de vânzare de armament israelian negociat cu Ucraina a fost blocat recent de teama unei nemulţumiri a Rusiei, a anunţat luni un post de televiziune din Israel.

563 afișări
Imaginea articolului Israelul blochează un proiect de contract de vânzare de armament negociat cu Ucraina

Israelul blochează un proiect de contract de vânzare de armament negociat cu Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O delegaţie ucraineană a efectuat în aceste ultime săptămâni o vizită în Israel în vederea achiziţionării de material militar, în special avioane fără pilot, pentru a-l utiliza contra separatiştilor proruşi, potrivit postului de televiziune.

Iniţial, Ministerul israelian al Apărării şi-a dat acordul pentru a vinde Ucrainei avioane fără pilot produse de întreprinderea Aeronautics. Dar Ministerul de Externe, care trebuie să aprobe, de asemenea, orice export de armament, a recurs la veto în cazul acestei tranzacţii.

Ministerul de Externe a anunţat că această vânzare riscă să provoace nemulţumirea Rusiei şi să-l determine pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să deblocheze vânzările de arme către Siria şi Iran, ţări considerate drept inamice de către Israel.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să ofere să ofere declaraţii pe marginea acestui caz.

Israelul afişează o neutralitate prudentă în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Această poziţie se explică prin teama de "capacităţile însemnate" ale Rusiei, a explicat recent pentru AFP un diplomat israelian.

"Mergem ca pe ouă deoarece Moscova are mijloace de a-şi exprima nemulţumirea furnizând, de exemplu, arme sofisticate Siriei sau consolidându-şi cooperarea în domeniul nuclear cu Iranul", a subliniat el.

Procesul de pace din Ucraina era ameninţat, luni, a doua zi de la ziua cea mai sângeroasă în estul acestei ţări după instaurarea unui armistiţiu fragil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici